Český skladatel a textař Janek Ledecký a americký režisér a dramatik Robert Johanson pokračují ve společném díle. Vědomi si úspěchu předešlého muzikálu Hamlet, který sklízí úspěchy po celém světě, přicházejí s nečekaným a atraktivním uchopením další shakespearovské klasiky. Othello, Desdemona, Iago a jejich nejbližší se v jejich díle přesouvají do pevnosti Citadel na Středním východě. Tam, kde se dodnes nevěra trestá ukamenováním.

Ondřej Vetchý v pohádce Čertí brko
Režisér Marek Najbrt dotočil pohádku Čertí brko

Na scéně se tak zjevují krásné ženy ve skvostných šatech, vojáci v uniformách, dívky v negližé a arabské tanečnice. Vypadá to, že klasické shakespearovské drama o největší lásce a zradě bude v moderním pojetí pěkná jízda! Iago je sice prevít, ale tvůrci tvrdí: „Zamilujete si ho a po představení se možná rozhlédnete po svém okolí, jestli takový nějaký Iago není i kolem vás.“

Krásné kostýmy
Těšit se lze např. už na číslo Fly Away, které je oslavou úspěšné Othellovy mise. Začíná jeho výstupem z vrtulníku, pokračuje slavností, tancem a vystoupením arabské popstar Bahiy. „V posledních dnech jsem se věnoval hlavně finalizaci muziky. Předminulý týden jsme točili se symfonickým orchestrem a dopadlo to úplně fantasticky,“ hlásí Janek Ledecký, který stojí za texty písní, libretem i hudbou k muzikálu a navíc s Petrem Vondráčkem alternuje roli Iaga.

Vedle příběhu samotného je představení i přehlídkou krásných ženských kostýmů z dílny přední české návrhářky Beaty Rajské. „Je těžké vybrat mezi nimi ten nejhezčí. Ale když už bych nějaký vybrat měla, tak mně asi nejvíc učarovala bílá romantická noční košile anebo úžasné červené koktejlky,“ prohlásila jedna z Desdemon Lucie Černíková.

Olga
Přehlídka Divadlo: matky a život v iluzi

Autorem pánských kostýmů je tradičně Roman Šolc, který u nás patří mezi nejvyhledávanější kostýmní divadelní výtvarníky. Coby bývalý člen baletu Národního divadla v Praze skvěle využívá osobní znalost problematiky tanečních kostýmů, a proto se v nich účinkujícím velice dobře pohybuje.

Silná sestava
Premiéru moderně uchopeného milostného dramatu, převyprávěného tak, jak ho prožívá Shakespearův nejslavnější zloduch Iago, odehrají ve čtvrtek Tomáš Novotný (Othello), Dominika Richterová (Desdemona), Janek Ledecký (Iago), Dita Hořínková (Emilia), Ladislav Korbel (Cassio), Markéta Poulíčková (Bahia) či Michal Novotný (Roger).