Dostupné statistiky sice říkají, že krádeží domů a chat letos asi bude méně, to vás ale jistě neuspokojí, když se po zimě vrátíte na svoje rekreační sídlo a zjistíte, že jste měli nechtěnou návštěvu.

Navíc opuštěné chaty a chalupy nelákají jenom zloděje. Azyl zde hledají i bezdomovci. A pokud sledujete, co se děje v Evropě, na klidu vám to jistě nepřidá.

Zámek je základ, soused je plus

Zkontrolujte proto, jestli máte dostatečně kvalitní zámek. Podle zámečníků vystačíte s investicí okolo tisíce korun.

Dobré také je, aby nebylo do očí bijící, jak je vaše chata a chalupa opuštěná. Pořídit si můžete například elektronický systém, který automaticky rozsvěcí světla v domě, počítejte ale s náklady přes deseti tisíc.

Nebo použijte rafinované, ale levné řešení: občas otevřete okna a vyvětrejte, nezapomeňte i shrabat listí a v zimě odklízet sníh. Kvůli tomu ale nemusíte pravidelně jezdit na chalupu - můžete se střídat se sousedy nebo poprosit o pomoc někoho z místních.

Denně vykradou deset chat

Chatu nebo chalupu má v Česku zhruba každá třetí rodina. Každý den u nás dojde zhruba k deseti vloupáním. „A přesto podle statistik ještě skoro polovina domácností není pojištěná," varuje Michal Znamenáček, vedoucí oddělení retailového obchodu Pojišťovny VZP, a.s. (PVZP).

Pomineme-li střední Čechy, které jsou blízko hlavního města, smutné prvenství v počtu vykradených chat patří Liberecku, naopak na Zlínsku se krade třikrát méně.

Hodnota vybavení rekreačních objektů přitom neustále roste, podle jednoho z průzkumů do nich letos čtvrtina majitelů investovala aspoň padesát až sto tisíc korun, čtrnáct procent lidí dokonce od sta tisíc do čtvrt milionu. „I když bychom na chatě neměli nechávat žádné cennosti nebo drahou elektroniku, je konec prázdninové sezóny důvodem sjednat si pojištění majetku a odpovědnosti," doporučuje Michal Znamenáček.

Např. jen za 250 Kč měsíčně můžete mít pojištěnou chatu v hodnotě 1 mil. Kč včetně pojištění zařízení rekreační domácnosti v hodnotě 150 000 Kč a pojištění odpovědnosti za újmu. To určitě za vaše klidné spaní stojí.