„Kotle z první a druhé emisní třídy, které v současnosti tvoří až tři čtvrtiny zařízení na českém trhu, již nebude možné od začátku roku 2014 prodávat. Pokud si tedy zákazníci chtějí pořídit levný kotel, měli by si s jeho koupí pospíšit. Bude je ale možné provozovat pouze deset let do roku 2022. Poté bude nutné zakoupit kotel nový, splňující přísnější nároky na účinnost a emise oxidu uhelnatého," vysvětluje Roman Švantner ze společnosti ENBRA, která se zabývá vytápěním. „Novela starší kotle přímo nezakáže. Od roku 2022 ale neuspějí v revizích," dodává.

Kontrola jednou za dva roky

V Česku má 640 tisíc lidí spalovací zařízení na pevná paliva a z toho půl milionu jsou kotle, které bude možno používat již jen deset let. Tyto domácnosti tedy budou muset investovat do koupě ekokotle, který přijde na zhruba 80 tisíc korun. Ti, kteří zatím pořízení kotle odloží, musí počítat s povinnými kontrolami jednou za dva roky. Za jednu revizi přitom dáte kolem 1500 korun. „První kontrolu je nutno provést nejpozději do 31. prosince 2016," doplňuje mluvčí Ministerstva životního prostředí Michaela Jendeková.

Pořízení ekologického kotle má ale mnohé výhody. „Mají nižší spotřebu paliva za výrobu stejného množství tepla. V několika letech se tak náklady na pořízení nového kotle vrátí. Zároveň provozovatel nebude muset chodit tak často přikládat a v případě spalovacích zařízení s automatickým podavačem paliva se ovládání a manipulace omezí jen na přikládání paliva a vynášení popela nejvýše dvakrát či třikrát týdně," vysvětluje Michaela Jendeková.

Díky většině ekokotlů budou mít navíc lidé utrum se spalováním neekologického odpadu, jako jsou plastové lahve do automatického podavače jde totiž sypat jen palivo, které má určené rozměry.

Pokuta až 50 tisíc

Co se stane, když nebudete dbalí zákona? Pokud vám bude chybět doklad o kontrole kotle, hrozí vám pokuta až 20 tisíc korun. A když budete používat zastaralý kotel ještě v září 2022, můžete zaplatit dokonce 50 tisíc korun. Nakolik ovšem hrozba pokutami zabere, je nejasné. Například většina majitelů domků na Přerovsku žádný zásah do rozpočtu zatím neplánuje.

„Kdo by kvůli nějakému nařízení kupoval nový kotel za desetitisíce? Takových zákonů už bylo, třeba ten o revizích komínů. A stejně lidé žádné revize nedělají," říká majitel jedné z přerovských firem, která provádí montáže.

Zákon ovšem situaci určitě zlepší v Moravskoslezském kraji. Tady totiž mohou lidé dostat na kotel dotaci. 330 domácností již získalo od státu příspěvek 60 tisíc korun, čtyřicetitisícovou dotaci dá ještě kraj tisícovce žadatelů. Výsledek? Při výměně tisíce kotlů bude vzduchem poletovat o sto tun méně prachu. To, zda bude možné dotaci získat i jinde, ale zatím není jasné.

ZPRAVODAJOVÉ DENÍKU A ČTK