Kupujete nemovitost? Porovnejte si sazby hypoték a vyberte tu nejvýhodnější.

Mít pravidelný příjem z pronájmu nemovitosti je lákává představa, ale pokud nemáte vlastní zdroje a chcete to rozjet ve velkém, tak na chvíli zpomalte.

Bez peněz do banky nelez

ČNB bankám doporučila, aby u hypoték pečlivěji hlídaly záměr, s kterým si chce klient nemovitost pořídit. Pokud klient žádá o hypotéku a vyloženě neřekne, že účelem je pronájem, tak mu banka poskytne standardní úvěr. Pakliže otevřeně uvede, že nemovitost bude pronajímat nebo do své bonity zahrne příjem z budoucího pronájmu, dostane hypotéku na pronájem. Stejně tak bude banka důkladně zkoumat, když v registrech uvidí, že žadatel má 5 hypoték na 5 nemovitostí a chce další. Získat úvěr na byt či dům na pronájem je trochu složitější, resp. parametry a podmínky pro schválení žádosti jsou přísnější. Musíte mít k dispozici poměrně slušný obnos peněz, banky vám totiž poskytnou hypotéku na pronájem s LTV maximálně do 60 %. Obvyklá je také kratší doba splatnosti nebo vyšší úroková sazba.

Cena versus výkon

Úrokové sazby jsou sice stále na hranici 2 % p.a., tedy celkem výhodné pro koupi nemovitosti za účelem výdělku, ale přesto nezapomeňte zhodnotit, jestli se vám pronájem vyplatí. Důležitá je lokalita nemovitosti, cena pronájmu, ale i náklady za péči o byt či dům. Vždy je potřeba si srovnat tzv. cenu versus výkon čili kolik vás budou stát náklady na nemovitost a kolik je potenciální výnos.

Například Praha je ideálním městem na krátkodobé pronájmy, ale ne všechny části Prahy budou pro potenciální podnájemníky lákavé. Ve svých představách lidé také často zapomínají na úhradu 4% daně z nabytí nemovitosti, pojištění, náklady na případné renovace a také, že i roční období velmi výrazně ovlivňuje možný výnos. V neposlední řadě je potřeba hlídat stav nemovitosti, kdo se o nemovitost bude starat – to platí hlavně u krátkodobých pronájmů. Kdo uklidí, předá klíče, udělá drobné úpravy atd.