Stojíme před rozhodnutím, zda tento byt pořídit, či nikoliv, a neumíme skloubit nábytek, spotřebiče a prostor místnosti dle našich představ. Počítáme s kompletní rekonstrukcí místnosti, měl by zde vzniknout obývák s kuchyňským koutem.

Kuchyňský kout s obývací částí by měl:

  • plnit funkci kuchyně, obývacího pokoje a prostoru pro konzumaci jídla (jídelní stůl nebo bar dle dispozičních možností místnosti)
  • mít sporák s troubou (může být zvlášť), menší myčku na nádobí (vestavěná), lednici s mrazákem (2-3 šuplíky), digestoř, mikrovlnnou troubu (v tuto chvíli nemáme spotřebiče nakoupené)
  • mít dostatečný prostor pro přípravu pokrmů a dostatečné množství úložných prostor i pro skladování potravin
  • mít klidovou zónu jako obývací část - konferenční stolek, sedací souprava a menší televizní stěna

V místnosti nejsou nataženy rozvody kromě elektřiny, ale kuchyně sousedí s koupelnou, kde je plyn, voda a odpad. Výška stropů je 3 m a se dveřmi se dá hýbat. V bytě budeme bydlet dva, vaření nebude každodenní záležitostí, spíš jen o večerech a víkendech. V tuto chvíli pro nás není na prvním místě podrobnější design kuchyně, ale spíš její uspořádání.

Za Vaše návrhy Vám předem moc děkujeme a jsme zvědaví. :) Vaší fantazii meze neklademe.

Rady odborníka:

Koupě bych se nebála. Alespoň ne z hlediska budoucí dispozice. Problém tu totiž vlastně nevidím. 5,5 m dlouhá místnost je v rámci možností překvapivě docela dobře zařiditelná. Pokud by zde chtěli majitelé umístit stůl pro šest osob, byl by asi problém. Mám volnost ve výběru barev. Snažím se nekomplikovat situaci a především v prvních třech sériích kuchyni směruji ke zdroji rozvodů.

Dá se předpokládat, že prostor bude v každém případě lehce stísněný. Bude dobré volit na pohled vzdušný nábytek světlé barvy, se kterým se dá co nejlépe manipulovat. Opticky může pokoj působit jako dlouhá a vysoká nudle - z některých návrhů, kde jsem použila špatnou barevnou kompozici, je to patrné. Je dobré vidět i špatné řešení.

Varianta A: Bílá se dřevem

Kuchyně ve dvou barevných variacích výmalby je kombinací bílých dvířek a výrazného dřevěného dezénu. Ten si můžeme dovolit vzhledem k tomu, že čistě dřevěných ploch je minimum. Světlá podlaha opticky zvětší plochu, barevný podhled zase naoko sníží strop, navíc skryje vedení a poslouží pro bodové osvětlení. Obývací část u oken má dost světla, vychází na ni zhruba devět čtverečních metrů. Jídelní stolek je na straně dveří.

Výhody: Nábytkem nezastavěný prostor u kuchyně je zde velké plus - v případě potřeby rozložení stolu není třeba nic stěhovat. Pracovní plochu má kuchyně dostatečnou. Spížní skříň se bohužel nevejde, ale řekla bych, že výška skříní (na obrázcích 2,4 m) by měla stačit.

Nevýhody: Jsou patrné - jídelní stolek je nutné obcházet, proto je třeba situovat ho dál ode dveří.

Varianta B: Šedá se dřevem

Linka má tvar U a představuje velice skladné, prostorné a rozumné řešení. Za dveřmi se nachází tři vysoké skříně, k samotné lince do L je připojena jídelní deska (další pracovní plocha, nicméně bez možnosti rozložení). Vzhledem k prostoru je kuchyně opravdu velkorysá a z obývací části neubírá více místa než první. Co se týče barev, popustila jsem uzdu fantazii, řešení je tak velice kontrastní, což se nemusí líbit každému. Zabýváme se ale především dispozicí.

Výhody: Zmíněné

Nevýhody: První, co návštěva uvidí, bude kuchyňská linka. Řešení je tedy pro milovníky pořádku.

Varianta C: Bílá moderna

Třetí kuchyně je ve stylu moderny - bílá, pro někoho sterilní, jiný na ni nedá dopustit. Linka téměř minimalistická s šedou deskou a nerezovým panelem na obkladu. Tuto část od ostatních prostor odděluje krátká příčka. Kuchyně je velikostí přiměřená. Není to zrovna sen šéfkuchaře, ale pro víkendové vaření by měla být dostačující. Nicméně na první pohled chybí delší pracovní plocha. Obývací část je lehoučká jako vánek, ovšem na úkor úložných prostor. Na půvabu a útulnosti získává lícovým obkladem za televizí, který má oproti kuchyni zmenšenou hloubku z důvodu estetického i technického.

Výhody i nevýhody: Jsou zmíněné.

Varianta D: Světlé dřevo s šedohnědou

Tato kuchyně je také dobrým řešením. Na první pohled má velké plus: příchozí návštěvník nevidí hned pod pokličku. Kuchyňka sice není veliká, ale má báječné úložné prostory ve třech skříních i v horních skříňkách. Pracovní plocha je průměrná. Prostor jako celek je i tady jasně vymezený. Rušivé je umístění konferenčního a jídelního stolku ve vzájemné bezprostřední blízkosti. Tento problém lze vyřešit přesunutím jídelního stolku pod okna, tam se ale vejde jen poměrně malé sezení (cca 80x80 cm stolní desky). Na druhou stranu tím získáme alternativní pracovní plochu.

Výhody: Zmíněné výše

Nevýhody: Komplikovanější vedení instalací. Zde by byl ideální snížený strop, nad nějž by se schovala všechna vedení, především je třeba vyřešit digestoř.

Text a obrázky: Bára Havlová