Pozor na prsty!

Důležitá ochrana proti přetížení

Pro hodně zatížený stroj, který třeba míchá těsto, je důležité mít pojistku proti přetížení. Přehřeje-li se motor, stroj by se měl sám vypnout, nebo alespoň dát nějaké výstražné znamení. Pokud to nemá a vy uděláte těsto omylem trochu hustší, než má být, může se vám stát, že motor shoří.

Kuchyňští roboti mají velmi často problémy s bezpečností. Otáčecí hřídel může zachytit prsty nebo kousek látky z rukávu a neštěstí je na světě. Navíc jsou tu ostré břity, které mohou způsobit zranění. Základní pravidlo u kuchyňského robota tedy zní – bezpečnost především. Do mísy by neměl být volný přístup, a to ani z hygienického hlediska. Vždyť kdo by chtěl pak utírat cákance těsta po kuchyni.

Dále je třeba mít na mysli, že spouštění stroje nesmí být jednoduché. Vždy by mělo být zdvojené, aby nebyl stroj spuštěn náhodně. Stejně tak se musí dát velmi rychle vypnout, a to třeba i loktem. Malá tlačítka někde na boku tak jsou proti jakýmkoli bezpečnostním pravidlům.

Co všechno má robot mít

Jsou roboti a roboti. Jeden má to a další ono. Většina z nich dokáže krájet na plátky ve dvou tloušťkách, sekat, míchat, mixovat a hníst těsto. Ale ne všechny umí všechno.

Související články

Především si udělejte seznam, co by měl tedy váš požadovaný robot určitě umět. Vše seřaďte podle důležitosti. Pak začněte hledat ten vhodný stroj a srovnávejte je, jak tento seznam splňují. Samozřejmě, že se dají doplňky koupit, ale leckdy vám spadne čelist nad cenami za tyto části.

Zvláštní kapitolou je třeba mělnění masa. Většina robotů tuto práci zastane, ale tak, že maso rozseká. Kdo chce klasický mlýnek na maso, musí vybírat stroj, který toto umí. Speciální nástavec pak dokáže tuto funkci zastat. Ale velmi často nástavec stroje vůbec nemají nebo bývá za příplatek.

Co dalšího za příplatek můžete dostat za nástavce? Třeba je zajímavý nástavec na těstoviny. Jistě znáte klasický strojek na těstoviny, který dokáže udělat perfektní nudle. Nejsou levné. A ty s motorem už vůbec ne. Tady dokáže nástavec udělat krásné těstoviny bez námahy. V míse těsto uhnětete, ve strojku rozválíte a nakrájíte. A některé nástavce dokážou udělat třeba i krásné ravioli.

Další nástavce se hodí pro ty, kteří rádi odšťavňují ovoce a zeleninu. Jsou tu nástavce na škrábání, mletí máku či obilí… Ale všechno stojí peníze. A leckdy nemalé.