Každá místnost v bytě má svou funkci a k tomu se hodí určité barvy. Místnosti určené k odpočinku, zklidnění a spánku určitě potřebují jiné barvy než například kuchyně. Tak jako každá místnost má svůj charakter, každá barva jej může umocnit, nebo naopak utlumit, a proto je třeba vybírat pečlivě, aby se vám v takové domácnosti líbilo a cítili jste se dobře.

Teplé barvy

Barva slunce, tedy žlutá barva patří k velmi optimistickým a energeticky silným barvám, proto se hodí k prosvětlení tmavých prostor, jako jsou chodby, předsíně, haly a schodiště. Je také dobrou volbou pro kuchyně, jídelny a pracovny, protože v nás probouzí energii i chuť k jídlu. Hodí se rovněž do dětského pokoje, zde však zvolte jemnější pastelový odstín nebo kombinaci s nějakou klidnější barvou, například bílou, modrou nebo fialovou. Intenzivní žlutá barva na velké ploše může naopak vzbuzovat napětí a zneklidňovat, proto je dobré volit ji jako barvu doplňkovou nebo na menší plochy.

Oranžová barva se rovněž hodí do tmavých místností, jídelny, kuchyně, ale i do obývacího či dětského pokoje. Velmi dobře působí v kombinaci se zelenou, bílou či modrou barvou. Opět velmi opatrně zacházejte se sytými odstíny, jež vzbuzují pocit vzrušení, ohrožení nebo přemíry energie, což není dobré volit například do ložnice.

Červená barva skvěle vynikne v nevýrazných místnostech, kde bude dominovat a dodá jim jakési ozvláštnění. Červenou použijte do místností určených pro zábavu a čilý ruch. Je to hravá veselá barva, která se používá k vybavení dětských pokojů. Pokud se však v místnosti této barvy vyskytuje příliš, působí agresivně, až hrubě. Tajemně a slavnostně pak působí temnější tóny dofialova a purpurova. Dobře ladí červená barva s doplňkovou zelenou či modrou barvou.

Studené barvy

Základními studenými barvami jsou modrá a zelená. Modrá barva je ideální volbou pro ložnice, pracovny či dětské pokoje, neboť napomáhá soustředění, ale také uklidňuje mysl a nervy. Vhodná je i do koupelen, protože je spojená s prvkem vody, a tedy očistou těla. Modrofialové odstíny dodají interiéru slavnostní ráz. Jelikož samotná modrá barva může působit chladně, je dobré ji kombinovat s teplými barvami.

Také zelená barva se hodí do ložnic, pracoven, zkrátka do místností sloužících k relaxaci a odpočinku. Rovněž je to skvělá volba pro místnosti se zvýšenou hladinou hluku, protože zklidňuje psychiku a sluchové ústrojí. Dobře ladí a hezky tuto barvu doplňují barvy červená, žlutá a oranžová.

Fialová a růžová barva patří rovněž ke studeným barvám, jejich obliba (i ve vzájemné kombinaci) je zejména v dětských pokojích určených pro holčičky, zatímco chlapecké pokoje hojně využívají modrou a zelenou. Fialová pak patří k preferovaným barvám do ložnic.