Kuchyně je plnohodnotnou součástí a často i středobodem obytného prostoru. Představy budoucích majitelů rodinného domu o kuchyni formuje především jejich současný životní styl a bydlení. Pokud jsme dosud žili v panelovém bytě s průchozí kuchyní vestavěnou do chodby, často se ve svých požadavcích bojíme prostoru a velkorysosti, nebo máme naopak přehnané a neúměrné nároky na rozlehlost.

Ať už se však jedná o samostatně žijícího jedince, bezdětný pár nebo početnou rodinu, při zařizování kuchyně bude hlavním požadavkem moderní, lépe řečeno hezký vzhled, funkčnost, dobré podmínky pro práci a případně také stolování. Nároky na vybavení kuchyně už se však pravděpodobně budou měnit s věkem: starší generace bude možná zarytě odmítat myčku a horkovzdušnou troubu, naopak kuchyně v mladé domácnosti se bez těchto a dalších technických vymožeností neobejde.

Zdroj: AssetMedia

Každá generace má jiný životní rytmus, a tomu podřizuje i vybavení. Jisté je, že kuchyně se z místa pro přípravu potravin, vaření a mytí nádobí opět stala víceúčelovým prostorem a často také nejoblíbenějším místem v domě. Není tedy výjimkou, že se tu objevují i pracovní kouty se šicím strojem, prknem na žehlení nebo nepostradatelným počítačem či televizorem.

Než se staneme rodinou

Současný trh nabízí až nadbytek možností pro vybavení kuchyní v různém stylu - od rustikálního až po technicistně moderní. Nejen pro výběr nábytku, ale i pro vybavení kuchyně spotřebiči (bílou a černou technikou) je vhodné si nejprve reálně ujasnit představy a především skutečně pravdivě zhodnotit současný životní styl. Opravdu potřebujeme extrémně velkou pracovní plochu, když snídáme za pochodu, obědváme v práci, večeříme po cestě domů a vánoční pečivo si objednáváme v cukrárně? Neoceníme místo moderního sporáku jen úspornější varnou desku a menší troubu? A skutečně se obejdeme bez mrazáku, když na nákupy máme čas jen párkrát do měsíce?

kožená pohovka
V souladu s přírodou aneb Kůže na pohovce

Samostatně bydlící jedinec nebo pracovně vytížený pár vede bezpochyby odlišný život než rodina s dětmi. V bytě se přes den i večer téměř nezdržuje, vaří minimálně a v kuchyni si obvykle připraví něco k snídani, odpoledne čaj a kávu, sem tam něco k večeři. V kuchyni si pak vystačí s menšími spotřebiči typu mikrovlnná trouba, toaster a rychlovarná konvice. Jídelnu pak bude nejčastěji suplovat menší stolek či barový pult. Nábytek v takové kuchyni bude pravděpodobně jednoduchý, moderní, v případě dohledného rozšíření počtu osob v domácnosti pak doplnitelný a rozšiřitelný o další kusy nábytku a potřebné spotřebiče.

Ilustrační fotoZdroj: shutterstock.com

Mladý pár, který nemá hluboko do kapsy, si dopřává moderní luxusní nábytek a kvalitní elektrospotřebiče, které šetří čas. Otázkou však je, zda životní styl, v tomto případě časové dispozice pro náležité využití kuchyně, vždy odpovídá finanční náročnosti jejího využití… Bezdětné páry věnují stále častěji několik let kariéře, teprve později přicházejí děti a nároky na vybavení kuchyně se zvyšují.

Děti v kuchyni

Rodina s dětmi to má při zařizování kuchyně o trochu složitější. Nábytek by měl být z vysoce odolných materiálů, aby vydržel nápor všetečných dětských rukou a případné malířské a kutilské experimenty. Na děti však číhá v kuchyni řada nebezpečí v podobě ostrých a těžkých předmětů, vroucí vody nebo horké trouby.

Současný trend obytných kuchyní a jejich integrace do jednoho prostoru s obývacím pokojem plně vyhovuje požadavkům rodiče i dítěte: být si navzájem stále na očích. Dítě v kuchyni však nenecháváme bez dozoru. Malého lezce a batole zastaví před vstupem do místnosti, kde zrovna není žádný dospělý, rozpěrná hrazdička či závora ve dveřích nebo nízká dvířka.

Proti popálení o dvířka trouby výrobci nabízejí dvířka s dvojitým nebo trojitým zasklením, které se při pečení nezahřívá natolik, aby se při kontaktu někdo spálil, jiné typy ochlazuje ventilátor. Kryt sporáku v podobě nerezové mřížky či ohrádky, která obklopí ze tří stran varnou plochu, zabrání zvědavým ručkám ve stržení nádobí z varné plochy, konvici se zbylou horkou vodou na pracovní desce zásadně stavíme až ke stěně.

Ilustrační foto.Zdroj: Thinkstock.com

Dítě, které se učí chodit a staví se u nábytku, se často chytá také madel dvířek a zásuvek, které může otevřít a silou je na sebe vytáhnout. Možným zraněním lze zabránit pojistkami proti celkovému vytažení zásuvky. Průzkumu zásuvek a skříněk zamezí dodatečně nainstalované pojistky a zarážky, které je dovolí otevřít jen do určité míry a nepustí dítě dovnitř.

Společný jmenovatel: pohodlí

Ať už se nacházíme v jakékoli životní etapě, vyplatí se volit kvalitu a především ergonomická, tedy pohodlná řešení. Snadný pohyb po místnosti a dostupnost všech spotřebičů a věcí, které v kuchyni potřebujeme, ocení stejně tak mladá maminka jako senior důchodového věku. Práce tady musí jít rychle a lehce od ruky, aby vaření bylo zábavou. Oceníme také širší dveře bez prahu, které ulehčí pohyb osobám s hůlkou nebo na vozíčku.

Ilustrační foto
Vestavět skříň, uklidit hračky. Místa je hned dost

V kuchyni bychom neměli dělat zbytečné kroky navíc - vše by mělo být pěkně po ruce v návaznosti na jednotlivé činnosti. Proto se vyplatí hledat možnosti, jak všechny úkony zefektivnit. Prvním krokem pro navržení funkční kuchyně jsou úvahy o způsobu a místu uložení všech potřebných předmětů tam, kde se nejvíce používají, abychom pro každou věc zbytečně neběhali z místa na místo.

Designéři kuchyňského nábytku vycházejí z optimálního uspořádání kuchyně a navrhují praktické vysouvací zásuvky členěné podle typu ukládaných předmětů, ať jde o rozmanité potraviny, láhve, talíře, hrnce, příbory, úklidové prostředky nebo tříděný odpad. Jejich cílem je optimální a přehledné pracovní místo ve spojení se špičkovými elektrospotřebiči. Výsuvy oceníme hlavně ve starším věku, kdy se nebudeme muset obtížně ohýbat a nořit do hloubi spodních skříněk pokaždé, když potřebujeme vylovit pánev nebo velký hrnec.

Kuchyně S nadchne především mladé lidi, kteří žijí single v malém bytě, nebo páry se startovacím bydlením. Hodí se do atypických malých bytů s nedostatkem místa, garsoniér i kanceláří. Zdroj: Indeco

Pozornost je však třeba věnovat i horním skříňkám. Samozřejmostí je jejich pohodlná dosažitelnost bez schůdků (hrozí pád a zranění), pokud jsme menšího vzrůstu, zkusme vyřešit uspořádání kuchyně tak, abychom se bez horních skříněk obešli.

Otvírání dvířek je kapitolou samo o sobě - každý už určitě zažil případ, kdy zůstala dvířka otevřená a následné zranění bylo jen otázkou času. Výrobci nábytku myslí i na tyto situace a nabízejí zákazníkům dveře vyklápěcí nahoru, skládané i posuvné.

Někteří architekti s oblibou tvrdí, že plánování ergonomické a do posledního detailu promyšlené kuchyně dokáže zabrat stejný čas jako studie průměrně velkého domu. Není důvod jim nevěřit. Pro spokojené užívání a bezkolizní provoz nám však bude stačit důkladné zamyšlení, jasně formulované představy a především reálné úvahy, možná i s vizí do budoucna.