Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Mikrovlnná technologie je na ústupu, boduje pára

Mikrovlnnou troubu donedávna používala snad každá domácnost, při zařizování nové kuchyně už ji ale automaticky nekupujeme. Zaznívají dokonce i hlasy, že jde o zbytečnost. Na trhu jsou produkty, které nabízejí víc.

4.9.2017
SDÍLEJ:

Mikrovlnka původně sloužila k rychlému ohřevu hotového jídla, kreativita jejích uživatelů ale brzy vykoumala, že se v ní dají uvařit i hrnkové knedlíky nebo "upéct" korpus na dort. Klasickou troubu nicméně plnohodnotně nenahradila. Její odpůrci si obvykle stěžují na nerovnoměrnost ohřívání a na riziko exploze při použití kovového nádobí nebo určitých druhů potravin.

Labužníci a odborníci na zdravou výživu mají jasno: parní trouba je k ohřevu jídla vhodnější, i když to v ní trvá o něco déle. Pára potravinu nevysuší a lépe zachová její chuť. Do parní trouby se navíc vejde více porcí jídla najednou, zatímco v mikrovlnce obvykle ohříváme talíř po talíři. V parní troubě se dá přitom i vařit, rozmrazovat, zavařovat nebo sterilizovat kojenecké lahve.

Příprava jídla v parní troubě má samozřejmě zdravotní aspekt - teplota páry nikdy nepřesáhne 100°C, zelenina v ní neztrácí vitamíny a nehrozí zde vznik nežádoucích karcinogenů jako v případě smažení. Kdo chce v kuchyni ušetřit místo a vzdát se jak mikrovlnky, tak klasické pečící trouby, může zvolit parní troubu kombinovanou s horkovzdušným ohřevem. Horký vzduch na závěr pečení vykouzlí zlatou křupavou kůrčičku, kterou pára sama o sobě vytvořit neumí.

 Mikrovlnná trouba Samsung nabízí i program na přípravu jogurtu a kynutí   těsta

Pozadu ovšem nezůstal ani vývoj mikrovlnek. I ty můžete pořídit v multifunkční podobě - nové typy kombinují mikrovlnnou technologii s vařením v páře, horkým vzduchem i grilem, některé nabízejí i funkci fermentace, která umožňuje nastavit vhodnou teplotu pro přípravu domácího jogurtu nebo kynutého těsta. Multifunkční mikrovlnné trouby mají oproti těm parním jednu nespornou výhodu: stojí jenom pár tisíc. Kvůli malým rozměrům nicméně pořád budou jen doplňkem trouby klasické. Když na druhé straně investujete do velké vestavné trouby parní, žádnou jinou už potřebovat nebudete.

Autor: Redakce

4.9.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Češi jsou ve srovnání s Evropany ranní ptáčata

Ilustrační foto.
15

Jaké budou moderní sklady? Plné robotů a 40 metrů vysoké

Autistů přibývá. Terapii musí rodiče platit sami

Rvalo mi to srdce, vzpomíná na období před dvěma lety Magdaléna Čížková. Její dcera Markétka byla dlouho vysněným dítětem, které dělalo rodině jen radost. Zvládala první slova, vesele ukazovala předměty, rozpoznávala zvířátka. Jenomže pak přišel zlom. „Najednou jako by nám oslepla a ohluchla,“ popisuje maminka.

Zdravotnictví čeká velký třesk. Síť nemocnic prořídne

Nic podobného se prozatím žádnému z českých ministrů nepodařilo, přestože si to všichni přáli: koncentrovat lékařskou péči do velkých nemocnic. Zrušit část malých špitálů nebo je změnit na léčebny dlouhodobě nemocných je totiž politická sebevražda.

Geolog: Sesuvy na trase přes České středohoří nikdy hrozit nepřestanou

Posudky geologické služby v 90. letech umístění dálnice právě sem zásadně zamítaly. Zároveň navrhovaly mnohem bezpečnější řešení. 

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení