Všudypřítomný prach

Do bytů po dlouhé době nakouklo tolik očekávané sluníčko a pozvedlo všem náladu, ale bohužel také odhalilo všudypřítomný usazený prach. Čili úkolem číslo je pořádný úklid.

Také čtěte: Praktický i útulný: skandinávský design dotahuje Itálii

Pečlivě vysajte každý kout v bytě, čalounění na sedačce a křeslech, měkkým kartáčkem s dlouhými štětinami zbavte prachu obrazy a fotografie na stěnách, lustry a svítidla.

Televizní obrazovky a počítačové monitory otřete netkaným hadříkem z mikrovlákna. Jarní „restart" dopřejte i kuchyni – pečící troubu pořádně umyjte, pomoci vám mohou lehce nahřáté stěny trouby. Lednici odmrazte, protřiďte a nechte v ní chvíli misku s vodou a octem, který polhtí případné pachy. Čisticí kúru byste měli dopřát i myčce nádobí pomocí přípravku v lahvičce nebo speciálních tablet.
S chemií i bez

Ilustrační fotoZdroj: Repro/Deník

Pro úklid nemusíte vybírat jen chemii, pomoci vám mohou i ekologické prostředky, které znaly už naše babičky. Ocet nebo citronová šťáva jsou ideální pro odstranění vodního kamene nebo vyčištění nádobí od čajových či kávových skvrn. Své využití má i pasta z jaru a sody nebo pečicího prášku. U chemických prostředků si dejte pozor na jejich určení, některé totiž mohou silně reagovat s povrchy, takže pokud je nevhodně použijete na některé citlivější materiály, můžetee je nenávratně poškodit. Platí to hlavně pro přírodní materiály jako dřevo, kámen, nebo materiály s příměsí kaučuku.

Také čtěte: Světová architektura: za vínem

Co vás na jaře pravděpodobně nemine je mytí oken. Že to není práce právě příjemná a nikdo se do ní nehrne, víme všichni dobře. Pokud si ale vezmete na pomoc stěrku s odsáváním nečistot nebo akumulátorový vysavač na okna, budou zářit čistotou bez šmouh během několika minut a bez větší námahy, nevíc se tito pomocníci dají pořídit poměrně levně.

K jaru patří květiny

Pokojové květiny opatrně zbavte zaschlých lístků a dopřejte jim jemnou vlažnou sprchu, která zbaví jejich listy prachu, aby se po dlouhé zimě mohly znovu nadechnout a ukázat se v plné kráse. Přesaďte je do čerstvého substrátu a pořiďte jim nové barevné obaly na květináče.

Ilustrační fotoZdroj: Repro/Deník

Věděli jste, že pokojové květiny mohou čistit vzduch od škodlivých chemikálií, které se uvolňují do ovzduší v bytě? Mezi takové pohlcovače patří mimo jiné nádherně kvetoucí a tolik oblíbené orchideje, fíkus nebo břečťan.

Úklid hrou

Nezapomínejte ani na dětský pokoj. Vadí vám, že jsou všude poházené hračky, zakopáváte o kousky stavebnic a pokreslené papíry s pastelkami jsou všude jinde, než na psacím stole? Pořiďte dětem barevné úložné boxy a krabice a uvidíte, kolik nepořádku v nich zmizí. Vybírejte ty, které se dají uzavírat víky, aby se do nich neprášilo. Přizvěte děti k jejich nákupu, aby si mohly vybrat právě takové barvy, které se jim nejvíc líbí. Pokud zvolíte boxy na kolečkách, zvládne manipulaci s nimi i malé dítě. Ty nižší zasuňte pod postel, další můžete stohovat vedle psacího stolku nebo jen tak u stěny. Krabice dětem označte, aby věděly, co kam patří. Vůbec nevadí, že ještě neumí číst. Nalepte na ně barevné obrázky autíček nebo kostek, podle toho, co je v nich uloženo. V dětském pokoji bude pořádek a barvami doslova rozkvete.

Také čtěte: V nové kuřimské čtvrti se zabydlí tři tisíce lidí. Investor ukázal první návrhy

Pusťte do bytu jaro

Oživit interiér a dodat mu energii nemusí být finančně příliš náročné. Chce to jen přemýšlet a zvolit pár zajímavých doplňků.

Motiv květin na jaře zní trochu jako klišé, ale i v letošní sezóně je florální motiv stále hitem. Perfektně vypadá na ubrusech, polštářcích, povlečení, ale i porcelánu. Barvou letošní sezóny je pak energetická zelená, která s květy perfektně koresponduje.
Při výběru florárních motivů si jen dejte pozor na jejich sjednocení, aby se rozdílné vzory v místnosti netloukly. Pamatujte, že výrazné květinové vzory jsou vhodné spíše do klasických dřevěných interiérů. Do těch moderních volte třeba geometrické vzory ve svěžích jarních barvách.

InteriérZdroj: Shutterstock.com

Interiér spolehlivě oživí nový ubrus a prostírání nebo třeba veselý skleněný servis, který doplňte vázou čerstvých řezaných květin. I taková maličkost váš byt prozáří. Za pár korun pořídíte nové povlaky na polštáře nebo si je můžete ušít ze starší látky. Koneckonců „Do it yourself" čili „Udělej si sám," je fenoménem posledních let. Ze staré paletové bedýnky přebroušením a natřením uděláte pěkný úložný prostor, můžete si vyrobit obaly na květníky a spoustu dalších maličkostí, které oživí váš byt.

Také čtěte: Zázračný rýmovník

Jarní vůně

Vůni jara vám nemusí do bytu přinést jen čerstvě natrhané květiny, můžete přírodě pomoct i bytovými parfémy.

Při jejich výběru si ale dejte pozor na několik věcí. Za prvé na složení. Je jasné, že umělé vůně nebudou vyráběné z květů růží a doteku něhy, ale přeci jen si složení dobře přečtěte – chemické sloučeniny se uvolňují do vašeho bytu.

Druhá věc, na kterou si dejte pozor: množství a inzenzita. Příliš silné vůně mohou začít obtěžovat a způsobovat bolest hlavy. Chvilku trvá, než se vůně bytem rozline, nenechte se zviklat pomalým nástupem, další a další rozstřikování vůně se vám může vymstít za pár minut…

Ikea - dekoraceZdroj: Ikea

V poslední době jsou velmi oblíbené tyčinkové aroma difuzéry. Čili lahvička s vonnou esencí, která je uzavřena zátkou s otvorem uprostřed. Do otvoru se vkládají tyčinky, po kterých vonná esence vzlíná a následně se uvolňuje. Další možností jsou elektrické difuzéry, velmi hezky vypadají a voní i difuzéry keramické, které uvolňují vonnou esenci svým vlastním povrchem. Porcelánovou dekoraci stačí pokapat několika kapkami vůně. Zajímavým trendem jsou i lampy, které provoní byt díky katalytické reakci při hoření. No a samozřejmě jsou tu klasické vonné svíčky, u nich si jen dejte pozor na umístění do správného svícnu, abyste se o oheň nemuseli starat.

Také čtěte: Jak na sousedské spory o stromy a jejich plody

Balkonová příprava

Na posezení na balkoně si budeme muset ještě chvíli počkat, ale už teď můžetee připravit truhlíky na květiny, které nám ho budou zpříjemňovat. Do vyčištěných truhlíků, které jste na podzim uklidili do sklepa, nasypte zeminu a zasaďte do ní jarní cibuloviny. Mohou to být modřence, šafrány, narcisy nebo třeba hyacinty. Nechte je připravené na chladnějším místě, v březnu je už můžete umístit na balkon a až vykvetou, budete se těšit z jejich křehké krásy, barev a vůně. Čas muškátů přijde až po „ledových mužích", ale už teď zkontrolujte jejich stav, případně je seřízněte, aby byly připravené na jarní start.