VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Stolování chce trochu kultury

Dnešní svět je rychlý a z technického hlediska vyspělý, a my, abychom v něm obstáli a vydrželi s dechem, potřebujeme pevný bod. Tím mohou být kromě jiného také zvyky, kterými se řídíme v běžném životě. Mezi ně patří například i zásady správného stolování.

18.5.2017
SDÍLEJ:

prostřený stůlFoto: Shutterstock

Každému, co jeho jest
Stolování mělo vždy důležité místo v životě lidí. Kvalita a estetická hodnota použitého mobiliáře stála obvykle až na druhém místě. Prvořadé bylo, pro jakou příležitost bylo prostíráno, zda mělo jít o slavnostní tabuli, či oběd nebo večeři v úzkém rodinném kruhu. Stůl a židle symbolizovaly vždy soudržnost a sounáležitost, důvod sejít se, případně prodiskutovat události uplynulého dne a plány pro další dny. Společné stolování se v dnešním rychlém tempu často vytrácí. Snídáme postupně tak, jak odcházíme do školy či do zaměstnání, děti obědvají ve škole a my v restauraci, závodní jídelně, ale často také vůbec. Večeři pak odbudeme v obývacím pokoji v křesle u zpráv. Společné stolování bychom však měli hájit a zachovávat. Chvilky u jídla nám dávají příležitost alespoň jednou za den spolu pobýt.

Samozřejmě, že stůl nebývá vždy slavnostně vyzdoben. Jeho úprava závisí na tom, k jaké příležitosti se sejdeme, kolik bude stolovníků a podle toho uspořádáme místa u stolu a prostřeme. Jídlo také nemusí být obřad, v určitých případech je možné stolování zjednodušit. Zásadou číslo jedna by měl být čistý stůl, ubrus či prostírání bez drobinek či stop po jiných jídlech a hezké nádobí. Dbát bychom také měli na úpravu jídla na talíři, a to i v případě, že máme právě studenou večeři. Salám z papíru u kuchyňské linky není to pravé ořechové, a to ani tehdy, když tam budou stát pěkně pospolu všichni členové rodiny. Stejně jako držení příboru a lžíce by měla být samozřejmostí i hygiena rukou. Ke stolu nikdy neusedáme s neumytýma rukama, i když jsme doma. Ruce si umyjeme vždy. Na jídlo bychom si také měli udělat čas – spěch či dokonce řešení sporů či zásadních problémů u stolu se časem může projevit na našem zdraví.

Ubrusy a prostírání
Pro prostření nemusíme vždy použít ubrus. Existuje mnoho rozličných textilií vhodných na praktické použití u stolu i na jeho výzdobu. Ubrusy jsou však stále nejrozšířenější, všechny ostatní naprony, ubrousky a další drobné součásti slouží spíše jako doplňky. Pro všední dny volíme pokrývky vzorované nebo v pestrých i jemných barvách, na nichž se ztratí nějaký ten flíček. Abychom je nemuseli měnit příliš často, pořídíme si k nim dvě sady prostírání, které můžeme střídat. To by mělo ladit s ubrusem nebo být ve vhodném kontrastu.

Klasikou pro slavnostní události je jistě hladký ubrus z kvalitního materiálu, například damaškový, krajkový nebo vyšívaný, případně ubrus určený pro konkrétní příležitosti, například s vánočními či velikonočními motivy a podobně. Takové ubrusy se často dědí a ceníme si jich pro citovou i estetickou hodnotu, jejich použití umocňuje slavnostní atmosféru daného okamžiku.

Nepostradatelným doplňkem jsou ubrousky. Pro sváteční stůl používáme výhradně textilní, opět sladěné s ubrusem a prostíráním. Klasickým rozměrem je 40 x 40 nebo 50 x 50 cm a na stole nebo na talíři se skládají do různých tvarů. Při jídle je stolovníci mají na kolenou. Stále oblíbenější jsou vrstvené ubrusy. Celek tvoří dva kusy látky, které jsou v kontrastu nebo se doplňují – tmavý a světlý, výrazně vzorovaný a průsvitný, jednobarevný s prostřihy nebo háčkovaný, z pevnější tkaniny a přes něj lehký mušelínový a podobně. Ubrusy mohou být stejně velké nebo velký a menší, přes spodní může být položen pouze úzký pruh textilie.

Ani pro běžné použití bychom neměli volit plastové ubrusy, a to i přes jejich praktičnost a na první pohled celkem hezký vzhled. V případě, že máme děti, a udržení látkového ubrusu v čistotě je nadlidský úkol, můžeme zvolit stolní desku z masivního dřeva ošetřeného tvrdým lakem či lněným olejem. V mnoha případech stačí nechat udělat novou desku na starší podstavec.

Výzdoba a doplňky
Nedílnou součástí stolování je také výzdoba stolu. Během týdne stačí na stole svícínek, květina, rozházené oblázky, oříšky, lístky růží a podobně, pokud to prostor na stole dovolí, mohou to být i suché květiny či vazby z přírodních materiálů. Pro sváteční příležitosti by už výzdoba měla být výraznější. Dbáme však na velikost, nesmí bránit pohodlnému stolování ani výhledu na ostatní osoby u stolu. Pro Velikonoce nebo Vánoce využijeme samozřejmě hlavní atributy těchto svátků, pro jakoukoli příležitost je možné volit svíčky, stuhy, kámen, kov a podobně.

Autor: Připravila redakce měsíčníku DŮM&ZAHRADA

18.5.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Čistírna odpadních vod na Císařském ostrově v Praze.

Dejvice i Letnou trápí zápach. Může za to čistírna odpadních vod

Vlakové nádraží v Brně-Židenicích.
18

Dopravní uzel? Židenické nádraží může převzít část vlaků z přetíženého hlavního

Mizérie. Úroda ječmene je oproti loňsku poloviční, schnou i další obiloviny

Mizerná. Tak označil letošní sklizeň ozimého ječmene předseda Okresní agrární komory na Břeclavsku Antonín Osička. V okrese odhaduje kvůli velkému suchu propad v průměru o čtyřicet procent. „Máme posečených asi padesát hektarů a výnos se pohybuje mezi dvěma a třemi tunami na hektar. U jarních ječmenů to nebude lepší. A podobně špatné to bude i u pšenice. Obilí nedozrálo a uschlo," řekl Osička s tím, že loni byl v okrese průměrný výnos ozimého ječmene 5,1 tuny na hektar.

Pohledem Stanislava Šulce: Kouzelný bankomat

Bankomat slaví abrahámoviny. Podle různých anket jde o jeden z nejdůležitějších vynálezů minulého století a dodejme, že také jeden z nejkouzelnějších. Krom toho, že definitivně odtrhnul člověka od nutnosti mít peníze doma ve štrozoku, kouzelný je také proto, že se za těch pět desítek let takřka nezměnil.

Záhadná smrt bezdomovce Indiána: viděl jsem, jak ho surově mlátí, tvrdí svědek

Smrt ústeckého bezdomovce Jaroslava Dvořáka začala šetřit krajská kriminálka. Přihlásil se jí mladík, který viděl, jakým způsobem bývalý hokejista zemřel. Redaktor Deníku mluvil se svědkem, ještě než se přihlásil na policii.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies