VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Stolování chce trochu kultury

Dnešní svět je rychlý a z technického hlediska vyspělý, a my, abychom v něm obstáli a vydrželi s dechem, potřebujeme pevný bod. Tím mohou být kromě jiného také zvyky, kterými se řídíme v běžném životě. Mezi ně patří například i zásady správného stolování.

18.5.2017
SDÍLEJ:

prostřený stůlFoto: Shutterstock

Každému, co jeho jest
Stolování mělo vždy důležité místo v životě lidí. Kvalita a estetická hodnota použitého mobiliáře stála obvykle až na druhém místě. Prvořadé bylo, pro jakou příležitost bylo prostíráno, zda mělo jít o slavnostní tabuli, či oběd nebo večeři v úzkém rodinném kruhu. Stůl a židle symbolizovaly vždy soudržnost a sounáležitost, důvod sejít se, případně prodiskutovat události uplynulého dne a plány pro další dny. Společné stolování se v dnešním rychlém tempu často vytrácí. Snídáme postupně tak, jak odcházíme do školy či do zaměstnání, děti obědvají ve škole a my v restauraci, závodní jídelně, ale často také vůbec. Večeři pak odbudeme v obývacím pokoji v křesle u zpráv. Společné stolování bychom však měli hájit a zachovávat. Chvilky u jídla nám dávají příležitost alespoň jednou za den spolu pobýt.

Samozřejmě, že stůl nebývá vždy slavnostně vyzdoben. Jeho úprava závisí na tom, k jaké příležitosti se sejdeme, kolik bude stolovníků a podle toho uspořádáme místa u stolu a prostřeme. Jídlo také nemusí být obřad, v určitých případech je možné stolování zjednodušit. Zásadou číslo jedna by měl být čistý stůl, ubrus či prostírání bez drobinek či stop po jiných jídlech a hezké nádobí. Dbát bychom také měli na úpravu jídla na talíři, a to i v případě, že máme právě studenou večeři. Salám z papíru u kuchyňské linky není to pravé ořechové, a to ani tehdy, když tam budou stát pěkně pospolu všichni členové rodiny. Stejně jako držení příboru a lžíce by měla být samozřejmostí i hygiena rukou. Ke stolu nikdy neusedáme s neumytýma rukama, i když jsme doma. Ruce si umyjeme vždy. Na jídlo bychom si také měli udělat čas – spěch či dokonce řešení sporů či zásadních problémů u stolu se časem může projevit na našem zdraví.

Ubrusy a prostírání
Pro prostření nemusíme vždy použít ubrus. Existuje mnoho rozličných textilií vhodných na praktické použití u stolu i na jeho výzdobu. Ubrusy jsou však stále nejrozšířenější, všechny ostatní naprony, ubrousky a další drobné součásti slouží spíše jako doplňky. Pro všední dny volíme pokrývky vzorované nebo v pestrých i jemných barvách, na nichž se ztratí nějaký ten flíček. Abychom je nemuseli měnit příliš často, pořídíme si k nim dvě sady prostírání, které můžeme střídat. To by mělo ladit s ubrusem nebo být ve vhodném kontrastu.

Klasikou pro slavnostní události je jistě hladký ubrus z kvalitního materiálu, například damaškový, krajkový nebo vyšívaný, případně ubrus určený pro konkrétní příležitosti, například s vánočními či velikonočními motivy a podobně. Takové ubrusy se často dědí a ceníme si jich pro citovou i estetickou hodnotu, jejich použití umocňuje slavnostní atmosféru daného okamžiku.

Nepostradatelným doplňkem jsou ubrousky. Pro sváteční stůl používáme výhradně textilní, opět sladěné s ubrusem a prostíráním. Klasickým rozměrem je 40 x 40 nebo 50 x 50 cm a na stole nebo na talíři se skládají do různých tvarů. Při jídle je stolovníci mají na kolenou. Stále oblíbenější jsou vrstvené ubrusy. Celek tvoří dva kusy látky, které jsou v kontrastu nebo se doplňují – tmavý a světlý, výrazně vzorovaný a průsvitný, jednobarevný s prostřihy nebo háčkovaný, z pevnější tkaniny a přes něj lehký mušelínový a podobně. Ubrusy mohou být stejně velké nebo velký a menší, přes spodní může být položen pouze úzký pruh textilie.

Ani pro běžné použití bychom neměli volit plastové ubrusy, a to i přes jejich praktičnost a na první pohled celkem hezký vzhled. V případě, že máme děti, a udržení látkového ubrusu v čistotě je nadlidský úkol, můžeme zvolit stolní desku z masivního dřeva ošetřeného tvrdým lakem či lněným olejem. V mnoha případech stačí nechat udělat novou desku na starší podstavec.

Výzdoba a doplňky
Nedílnou součástí stolování je také výzdoba stolu. Během týdne stačí na stole svícínek, květina, rozházené oblázky, oříšky, lístky růží a podobně, pokud to prostor na stole dovolí, mohou to být i suché květiny či vazby z přírodních materiálů. Pro sváteční příležitosti by už výzdoba měla být výraznější. Dbáme však na velikost, nesmí bránit pohodlnému stolování ani výhledu na ostatní osoby u stolu. Pro Velikonoce nebo Vánoce využijeme samozřejmě hlavní atributy těchto svátků, pro jakoukoli příležitost je možné volit svíčky, stuhy, kámen, kov a podobně.

Autor: Připravila redakce měsíčníku DŮM&ZAHRADA

18.5.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Požár pergoly a části rodinného domu ve Veselí nad Moravou.
AKTUALIZUJEME
3

Střílel na ženu a zapálil dům. Nebezpečného muže dopadli policisté

Věčný oheň. Ilustrační foto.
8

Nedůstojná pohřební praxe dál pokvete. Hromadný svoz nebožtíků neskončí

V Jižní Koreji začíná soudní proces s bývalou prezidentkou

Bývalá jihokorejská prezidentka Pak Kun-hje je obviněna z korupce, zneužívání státní moci a úniku státních tajemství.

Zpěvačka Špinarová byla uvedena do Síně slávy cen Anděl

Do Síně slávy hudebních cen Anděl byla dnes in memoriam uvedena zpěvačka Věra Špinarová. Majitelka nenapodobitelného hlasu zemřela letos v březnu ve věku 65 let. 

Slovenský symbol okupace 1968 vyjde na známce

Muž, který si před hlavní sovětského okupačního tanku v centru Bratislavy odhaluje hruď a kterého zachytil fotograf Ladislav Bielik, se objeví na známce i na pamětní minci. Příští rok se známka, kterou vydá Slovenská pošta, objeví pro zájemce přesně 21. srpna 2018 při 50. výročí srpnové invaze do Československa.

Čeští politici vyjadřují soustrast obětem exploze v Manchesteru

Premiér Bohuslav Sobotka i ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (oba ČSSD) vyjádřili soustrast pozůstalým po obětech noční exploze v anglickém v Manchesteru. Věří tomu, že se podaří brzo dopadnout a potrestat pachatele. Při útoku během koncertu v manchesterské multifunkční aréně zemřelo 19 lidí a několik desítek utrpělo zranění.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies