Ať už máte doma předškoláka, nebo teenagera, koupí chytře navržené postele uděláte radost sobě i vašim dětem. Těm nejmenším poskytnete místo pro klidné spaní, které nebudou přerušovat nočními výlety do vaší ložnice, a těm starším poskytnete doslova ráj na zemi. Chytrá postel totiž kromě obrovského úložného prostoru nabízí mnohem větší soukromí, bezpečí a v pokojíčku vytvoří zcela nový interiér. Možností je bezpočet a vaše představivost neměla nikdy víc příležitostí se vydovádět.

Tip

V pokoji sourozenců lze jednotlivé části pokojíku rozlišit barevně: odpadnou tak zbytečné hádky, co je „moje“ a co „tvoje“. Přímo na postel nebo na šuplíky lze vygravírovat (vysoustružit) i jméno nebo nápis podle vlastní fantazie. Čela i boky postelí lze doplnit veselými závěsnými boxy.

„Dětský pokoj je místo, kde dítě spí, čte si, hraje si, učí se, kam si zve kamarády… Ale je to také prostor, ve kterém hledá útočiště, odpočívá tu a sní, čímž rozvíjí svou osobnost," říká Šárka Richtrová ze studia Viabel, které se specializuje právě na návrhy a kompletní zařizování dětských a studentských pokojů. „Osobně mám ráda postele od španělských designérů. Ve Španělsku je po většinu roku krásné počasí, a proto i děti tráví hodně času venku. Jejich pokojíčky jsou proto mnohdy menší, zato řešené velice důkladně a efektivně s ohledem na využití prostoru," říká Šárka Richtrová a předkládá čtyři typy postelí, které kromě pohodlného spaní nabízejí ještě něco navíc.

Princezna na hrášku

Většina dětí sní o tom spát v nebesích. Vyvýšená postel jim přání nejen splní, ale hlavně v pokojíku vykouzlí dokonalou iluzi holčičího, nebo naopak klučičího království. Dokonale je využito prostoru pod postelí. Ten skrývá výsuvné šuplíky v libovolné barvě, se jménem či nápisem, díky nimž děti snadněji udržují pořádek a okamžitě vědí, kde který poklad hledat. Povinné bezpečnostní prvky jako zábradlí či schůdky jsou nejen samozřejmostí, ale i originálním doplňkem interiéru. Délka postele 190, 200 nebo 210 cm. Šířka postele 100, 120 nebo 150 cm. Zábrana je volitelná.

Skryté lůžko

Postel s výsuvným lůžkem pro stálé spaní sourozence, ale i pro občasné přespání nejlepšího kamaráda nebo babičky na návštěvě, nabízí stejně jako ostatní varianty šikovné závěsné boxy. Ty schovají spoustu užitečných drobností a postel ještě zútulní. Výška horní postele je 74 cm, výška skrytého lůžka je 50 cm, nebo – v přízemní variantě (japonský futon pro občasné přespání) – 24 cm.

Studentský ráj

Skvělé řešení pro starší dítě nebo studenta. Ušetří hodně místa, dítěti poskytuje přehled i potřebné soukromí. Pod postel lze umístit pracovní stůl, hrací plochu nebo tu pomocí závěsu vytvořit zábavnou schovávačku. Šikovně vyřešené schody pojmou velké množství věcí a pro maximální pohodlí a bezpečí jsou opatřeny bočním panelem využitelným jako zábradlíčko. I v této variantě je k dispozici široká paleta barev a provedení. Šířka postele je 100 nebo 150 cm, délka 190, 200, 210 cm. Výška postele 163 cm (3 úložné schody) nebo 191 cm (4 úložné schody).

Zábavná palanda

Palanda v dětském pokoji nemusí být vždycky jen nutné zlo: záleží na provedení, materiálu, doplňcích i zvolené barvě. Širokou inspiraci nabízejí třeba postele od španělské rodinné firmy Asoral, u nás zastupované právě studiem Viabel. Výška horní postele je 163 cm.