Německý ministr financí Peer Steinbrück, jehož země v tomto pololetí EU předsedá, naléhá společně s Rakouskem na účinná opatření, která úniky omezí nebo výrazně ztíží. Obě země jsou však zatím izolované se snahou o výjimku a možnost zavést svůj vlastní model odolnější proti daňovým únikům.

Steinbrück dnes nakonec připustil, že v tomto pololetí nevidí žádnou šanci, že by v EU nastala shoda. Rakousko a Německo však chtějí do červnové schůzky ministrů financí vypracovat nové podrobnější návrhy, jak by se systémy daně z obratu daly změnit.

Podvodníci využívají takového mechanismu, který přesune zaplacení daně až na poslední článek v dodavatelském řetězci, místo toho, aby daň platil každý subjekt.

Řada členských států je však k navrhovaným způsobům boje skeptická, řekla ČTK náměstkyně českého ministra financí Dana Trezziová. ČR se podle ní například obává, aby některé zásahy nevedly zase k jiným únikům nebo vytlačování úniků do zemí, které by příslušná opatření nepřijaly. To by mohlo vést k pohybu nezdaněného zboží a služeb po EU. Systém, který navrhuje Německo, je zároveň náročný pro daňovou správu a poplatníka, uvedla Trezziová.

Německo a Rakousko doufají v zavedení postupu, ve kterém by byly dodávky zboží mezi podniky osvobozeny od DPH, pokud by účtovaná částka přesáhla 5000 eur (140.000 korun). Podniky dosud musejí tuto daň z obratu platit, ale zároveň si mohou odečíst DPH, kterou si odebral dodavatel. Tento systém údajně umožňuje zdánlivé obchody s fingovanými účty. Německé ministerstvo financí soudí, že státní rozpočet tak přichází ročně asi o deset miliard eur.

Neformální ministerské schůzky EU neslouží k přijímání konkrétních závěrů. Převážně z nich vycházejí další náměty pro Evropskou komisi.

Ministři financí dnes zároveň podpořili německé předsednictví ve snahách o větší průhlednost sporných takzvaných hedgeových fondů. Vliv tohoto investičního odvětví se rychle zvyšuje a nejen EU, ale také další vyspělé země dávají najevo, že současný stav je důvodem k obavám z ohrožení finanční stability.

Hedgeové fondy jsou určeny převážně pro nejbohatší investory a instituce. Investují do řady investičních nástrojů a mohou se pohybovat i na trzích, kam běžné investiční fondy kvůli regulaci a omezení rizika nemohou vstupovat. Hedgeové fondy podléhají minimální regulaci a poslední měsíce se intenzivně debatuje o tom, jak na ně dohlížet.