VYBERTE SI REGION

Zemědělci vydělávají na šťovíku

ZLÍNSKO - Šťovík nebo řepka namísto tradičního obilí jsou pro zemědělce na Zlínsku stále atraktivnější plodinou. Na nepotravinářských komoditách totiž ve srovnání s tradičními plodinami více vydělají a nemusejí se obávat, že půjdou špatně na odbyt.

27.6.2007
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: archiv

Z řepky se má navíc vyrábět biopalivo, které se od září v souladu s novelou zákona o ochraně ovzduší pravděpodobně bude přidávat do pohonných hmot. Norma už čeká pouze na podpis prezidenta.

„Ploch s energetickými plodinami na Zlínsku rychle přibývá. Zemědělci pochopili, že se jim to vyplatí,“ uvedla Jana Brázdilová z Agrární komory Zlínského kraje. Dodala, že suverénně největší plochy s touto komoditou v regionu obhospodařuje Zemědělské družstvo vlastníků (ZDV) Fryšták.

„Šťovík pěstujeme už zhruba pět let na ploše asi dvaceti hektarů. Náklady jsou minimální. Hledáme i jiné plodiny, které by byly vhodné na výrobu energie. Vyzkoušeli jsme například sléz krmný nebo křídlatku,“ uvedl předseda ZDV Fryšták Milan Zavrtálek. Dodal, že úrodu si také sami granulují a prodávají společnosti ČEZ.

Zpracovávat zkouší i kukuřičnou, sójovou, hrachovou nebo řepkovou slámu. „Situace na trhu s rostlinnými komoditami je v současné době neutěšená. Proto se snažíme pěstované plodiny uplatnit i jinde než jen v potravinářství,“ vysvětlil.

Hlavní aktivitou družstva je však i nadále produkce obilí, krmiva pro skot a prasata a výroba mléka. Omezit se pouze na pěstování biomasy se zemědělcům moc nechce. „Zatím jsme nedosáhli takového výnosu, který by odpovídal našim představám. Provozní zkušenosti s pěstováním jsou malé a agrotechnika je málo propracovaná,“ vysvětlil předseda.

Přístup drobnějších zemědělců je podobně obezřetný. „Bezesporu se nám otevírají nové možnosti. Energetické plodiny se však teprve musíme naučit pěstovat,“ myslí si soukromník Dušan Raška z Valašských Klobouk.

Do produkce biomasy se možná pustí i Jaromír Kodýtek z Napajedel. „Pro zemědělce je to zajímavá příležitost, vážně o tom uvažuji,““ svěřil se.

Jedním z největších odběratelů biomasy v Česku je ČEZ. „Například tu od ZDV Fryšták odebírá elektrárna v Hodoníně,“ uvedla mluvčí společnosti Ivana Vejvodová. „Nesoustředíme se ale jen na šťovík. Od jiných zemědělců odebíráme i dřevní štěpku nebo zbytky ze zemědělské výroby, například otruby,“ dodala. Na výrobu biopaliva jsou vhodné i další plodiny, například jetel luční nebo vojtěška.

Na pěstování energetických plodin zemědělce na Zlínsku láká i možnost souběžného čerpání dvojí dotace. Z EU mohou dostat pětačtyřicet euro a národní dotace činí až tři tisíce korun na hektar.

27.6.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Babiš: Jsem manažer obyvatel této země a mám co nabídnout

Spuštění první fáze EET i snahy o zavedení různých výjimek udaly tón veřejné debatě končícího týdne. Kromě toho byl přijat zákon o střetu zájmů, který bude mít pro Andreje Babiše dalekosáhlé důsledky. Není divu, že během rozhovoru občas křičel, odbíhal pro různé materiály a maily od občanů, kroutil hlavou, ale také se srdečně smál. I když tvrdí, že je naštvaný, hlavně na Bohuslava Sobotku, evidentně je odhodlaný poprat se o vítězství ve volbách a další čtyři roky vést zemi.  

Martin Svoboda: Za jedovatý alkohol má být potrestán výrobce, ne prodejce

/ROZHOVOR/ Když v září 2012 pacient havířovské nemocnice řekl lékařům, že oslepl po vypití alkoholu, který koupil jeho bratr ve stánku pod náměstím TGM v Havířově-Šumbarku, byl to stánek, kde byl provozní Martin Svoboda a kde šťárou policie, hygieniků a celníků začala metylová kauza, která zasáhla celou republiku a dokonce překročila její hranice.

Muž, který postupně přestává ovládat své nohy a ruce: Chci žít naplno

Pracuje jako právník a každý den několik hodin cvičí, aby kvůli své nemoci neskončil nehybný na lůžku. Bojuje, a přes všechny obtíže s postupující ztrátou hybnosti rukou a nohou, které mu způsobuje nemoc nazvaná Charcot-Marie-Tooth (C-M-T), považuje svůj život za šťastný.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies