„Nečekali jsme na podzimní výlovy, ale prováděli jsme kontrolní odlovy již během léta. Navíc jsme lovili menší vodní plochy, abychom uspokojili exportní požadavky. Už nyní proto mohu říci, že plán splníme,“ řekl Deníku ředitel společnosti Klatovské rybářství Václav Voráček.

Extrémně suché léto, které mnohde ryby zabíjelo, nenapáchalo podle něj na Klatovsku tak výrazné škody. Klatovští rybáři proto očekávají, že se jim podaří během podzimu vylovit plánovaných 550 tun ryb. „Ryby jsou v dobré kondici a jsou zdravé. Cena zatím zůstává stejná, ale na podzim dojde k jejich zdražení, a to zhruba o deset procent. Důvodem je vysoký nárůst cen krmiv, pšenice či žito jsou o sto procent dražší než dříve,“ uvedl Voráček. Kilo kapra tak bude u prodejců stát zhruba 80 korun.

Zatímco některým milovníkům rybího masa se zdražení nelíbí, jiní jsou s ním smířeni. „Zdražuje se všechno. Navíc kapra kupujeme v podstatě jen na Vánoce, takže těch pár korun mi rozpočet opravdu nenabourá,“ míní Michaela Novotná z Klatovska.

V těchto dnech se loví ještě menší rybníky, nejznámější vodní plochy, na jejichž výlovy se jezdí dívat desítky zájemců, přijdou na řadu později.