VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Cukroví se letos o Vánocích výrobcům výrazně prodraží

KLATOVSKO - Většina malých pekáren na Klatovsku se na rozdíl od podniku Klatovské pekárny a cukrárny na tradiční pečení vánočního cukroví teprve chystají.

17.10.2007
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Vlastimil Leška

V tuto chvíli ale žádný podnik nedokáže říci, o kolik budou výrobky pro sváteční chvíle dražší.

„Nedá se to přesně říct, protože každý týden jsou od dodavatelů surovin jiné ceny,“ říká klatovský pekař Petr Fiala.

„Vánoční cukroví pečeme podle poptávky a potřeby tak, abychom byli schopni vše prodat. Vyrábíme okolo jedenácti druhů čajového pečiva,“ dodal Fiala.

Koncem října se začne s výrobou také ve firmě Cupeko Sušice.

„U nás se vyrábí dvacet druhů čajového pečiva. Můžeme potvrdit, že ceny budou vyšší než v loňském roce, ale o kolik to skutečně bude, zatím ještě nevíme,“ popisuje spolumajitel podniku Václav Hána.

Do ruční výroby se i letos na počátku listopadu pustí zaměstnanci další pekárny, a to Karla Rendla v Sušici. „Protože se věnujeme ruční, takřka domácí výrobě klasického vánočního cukroví, musíme nabírat několik sezonních brigádníků. Cukroví se u nás peče po hlavní výrobě, převážně pak v sobotu a neděli. Pouštíme se pravidelně tak do zhruba patnácti druhů cukroví,“ dodal Rendl.

„Zvedly se ceny všech surovin. Jako podnikatele mě to vůbec netěší, protože pak musím i já navýšit ceny svých výrobků. Konkurence je velká a každé zdražování je nepříjemné jak pro mne, tak pro mé zákazníky,“ říká pekař.

Držet krok s cenami dovozového zboží v supermarketech či s výrobky obřích podniků však žádná z malých pekáren v regionu nemůže. Obchody jsou často zaplaveny zbožím dovezeného například z Polska a dalších zemí. Draho vyjde v letošním roce také domácí výroba cukroví.

„Nevyplatí se to. Máslo už stojí přes třicet korun, mléko, droždí, mouka, různé polevy, je to všechno příliš drahé. Dřív jsem pekla i dvacet druhů cukroví, ale teď koupíme krabičku hotového,“ říká Marie Kolaříková z Plánicka.

17.10.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto
2

Ze soboty na neděli se mění čas. Na posun jsou citliví lidé i zvířata

Předseda hnutí STAN Petr Gazdík (vlevo) a první místopředseda Vít Rakušan.
AKTUALIZOVÁNO
4 5

Jeden program, jedno logo! Hnutí STAN půjde do voleb v koalici s lidovci

Móda, či směr? Naturální vína mají příznivce

/INFOGRAFIKA/ Ctí odkaz předků a naplno využívají potenciál přírody. Hrozny sbírají ručně, někteří je místo lisování šlapou. Vinaři autentisté se zřekli používání chemie a krášlících zásahů. „Nabízíme alternativu proti rychle vyrobeným a komerčním vínům," řekl Jaroslav Osička z Velkých Bílovic na Břeclavsku.

Dominik Feri: Lajknutí neznamená hlas v urně. A to je výzva i pro mě

/ROZHOVOR/ Sešli jsme se v restauraci, která podle Dominika Feriho (TOP 09) změnila prostředí v Praze. Ráno tu lidé snídají, odpoledne studenti píší seminární práce a v létě se tady sedí na okenních parapetech a pije pivo. Přesně to vystihuje atmosféru, kterou má nejmladší radní nejen v Teplicích, ale v celé české historii, rád – uvolněnou, plnou života, diskusí a plánů. Ty má Dominik Feri velké. 

Sivok před San Marinem: Vpředu máme hladové kluky, věřím jim

/ROZHOVOR od zvláštního zpravodaje Deníku/ Od českého národního týmu se zítra v San Marinu očekává čisté konto. Podle kapitána Tomáše Sivoka však právě první pohled klame, svěřence Karla Jarolíma, a speciálně obránce, nečeká jednoduchá práce. 

Návštěva interiéru: petrolejová modř

Vydejme se do bytu mladého muže, úspěšného muže, fanouška dobrého umění, fotografie a modré barvy ve všech jejích odstínech. Pojďme se podívat do bytu s petrolejovou modří.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies