VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Cukroví se letos o Vánocích výrobcům výrazně prodraží

KLATOVSKO - Většina malých pekáren na Klatovsku se na rozdíl od podniku Klatovské pekárny a cukrárny na tradiční pečení vánočního cukroví teprve chystají.

17.10.2007
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Vlastimil Leška

V tuto chvíli ale žádný podnik nedokáže říci, o kolik budou výrobky pro sváteční chvíle dražší.

„Nedá se to přesně říct, protože každý týden jsou od dodavatelů surovin jiné ceny,“ říká klatovský pekař Petr Fiala.

„Vánoční cukroví pečeme podle poptávky a potřeby tak, abychom byli schopni vše prodat. Vyrábíme okolo jedenácti druhů čajového pečiva,“ dodal Fiala.

Koncem října se začne s výrobou také ve firmě Cupeko Sušice.

„U nás se vyrábí dvacet druhů čajového pečiva. Můžeme potvrdit, že ceny budou vyšší než v loňském roce, ale o kolik to skutečně bude, zatím ještě nevíme,“ popisuje spolumajitel podniku Václav Hána.

Do ruční výroby se i letos na počátku listopadu pustí zaměstnanci další pekárny, a to Karla Rendla v Sušici. „Protože se věnujeme ruční, takřka domácí výrobě klasického vánočního cukroví, musíme nabírat několik sezonních brigádníků. Cukroví se u nás peče po hlavní výrobě, převážně pak v sobotu a neděli. Pouštíme se pravidelně tak do zhruba patnácti druhů cukroví,“ dodal Rendl.

„Zvedly se ceny všech surovin. Jako podnikatele mě to vůbec netěší, protože pak musím i já navýšit ceny svých výrobků. Konkurence je velká a každé zdražování je nepříjemné jak pro mne, tak pro mé zákazníky,“ říká pekař.

Držet krok s cenami dovozového zboží v supermarketech či s výrobky obřích podniků však žádná z malých pekáren v regionu nemůže. Obchody jsou často zaplaveny zbožím dovezeného například z Polska a dalších zemí. Draho vyjde v letošním roce také domácí výroba cukroví.

„Nevyplatí se to. Máslo už stojí přes třicet korun, mléko, droždí, mouka, různé polevy, je to všechno příliš drahé. Dřív jsem pekla i dvacet druhů cukroví, ale teď koupíme krabičku hotového,“ říká Marie Kolaříková z Plánicka.

17.10.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Barbora Strýcová na Australian Open.
6

Sprosté nadávky, výhrůžky. Strýcová odkryla druhou tvář tenisu

Martin Kratochvíl.

Týdenní zkrat: Milionová milost

Na kolapsech se podílí horko, ale i alkohol. Lékaři: Omezte pobyt na slunci

Horké a dusné počasí se podepisuje i na zdravotním stavu lidí. Dopad horkých dnů na lidský organismus zaznamenávají hlavně kardiaci a "plicaři".

Jaroslav Plesl: Téma Hamleta? Oběť za pravdu může být ohromná

/ROZHOVOR/ S postavou Hamleta se Jaroslav Plesl setkal už před lety tehdy ji nastudoval v Dejvickém divadle. Nově (od 27. června) se jako Kralevic dánský bude objevovat v prostoru před Míčovnou v Královské zahradě Pražského hradu.

Tropické počasí vydrží i příští týden, teploty atakují 35 stupňů

Zbytek června bude nadprůměrně horký a deštivý. Příští týden teploty vystoupají až na 35 stupňů. V červenci se teploty vrátí k dlouhodobému průměru, ale aspoň z počátku bude dále velmi deštivo. 

Krutá rozlučka bez odměny. Lvíčata na Euru nepostoupila ze skupiny

Žádná euforie, žádný postup. Čeští fotbalisté do 21 let skončili na mistrovství Evropy v základní skupině. Bylo to v sobotu večer trpké loučení: Lvíčata padla s Dánskem 2:4.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies