„Jezdili jsme z práce jak špinavý dobytek," říká k tomu jeden ze zaměstnanců, který nechce být jmenován.

Okolo 900 zaměstnanců nyní, už při třetí odstávce, čeká na své zpožděné výplaty i na to, co se s plzeňskými hutěmi a kovárnami stane. V současné době se vyjednává s bankami a dalšími investory.

Problémy ocelářský podnik v areálu plzeňské Škodovky provázejí od nástupu nového majitele v roce 2010. Rus Igor Šamis podnik koupil od ruského koncernu OMZ. „Začaly pomalé a plíživé problémy s hotovostí," říká k tomu předsedkyně odborů Ivanka Smolková. Vlastník ale odbory uklidnil tím, že pozval auditorskou firmu PVC. Odbory pak podepsaly v listopadu minulého roku první odstávku a na krátko se omezila výroba.

Druhou odstávku se ale v březnu 2012 už podepsat zdráhaly. „Situace začala být nepřehledná a nebezpečná pro zaměstnance," říká Smolková a pokračuje: „Bez nás jí vyhlásit nemohli, ale nakonec přesvědčili nás i naše výbory a vedoucí provozu." Obavy odborů na čas rozptýlil i majitel, který v té době odvolal ruské jednatele společnosti. „Zdálo se, že zametá schody seshora," vypráví svůj tehdejší dojem Smolková.

Druhá odstávka trvala dva měsíce, během kterých měl management sehnat zakázky a výroba se měla znovu rozběhnout. „Koncem dubna jsme už věděli, že jsme udělali s podpisem chybu," říká Smolková.

Majitel ale stále budil dojem, že by se podnik mohl z potíží dostat. V květnu pro článek v týdeníku Euro tvrdil, že by z Pilsen Steel rád vytvořil celosvětové metalurgicko – strojírenské impérium. „Plánované investice nám umožní technologicky splnit i požadavky těch nejnáročnějších zákazníků," sliboval tehdy.

Místo toho ale začaly události v Pilsen Steel nabírat na obrátkách.

Na konci května odbory odmítly podepsat třetí odstávku a 6. června management sdělil zaměstnancům, že se mu nepodařilo sehnat potřebný objem financí, takže je třeba zpozdit o dva až tři dny vyplácení mezd. „Na začátku června odbory se 60 procenty platu nesouhlasily, tak se chodí do práce zametat," řekl k tomu opět zaměstnanec, který si nepřál být jmenovaný.

Od té chvíle zaměstnanci v napětí čekají, co bude dál. Továrna zela včera prázdnotou, pracovalo se jen v budově 25, kde k výrobě není potřeba stlačený vzduch a voda.

Pracovní místa v ohrožení

V ohrožení není jen 900 pracovních míst, ale i místa ve firmách, které jsou na Pilsen Steel přímo navázané. „Vzhledem k výši pohledávky, která je k dohledání v insolvenčním rejstříku, je to problematická věc," řekl René Pedál z firmy KP Bohemia, jedné z těch, kterým Pilsen Steel také dluží. Jiné firmy se k situaci nechtěly vyjadřovat.

Odborové svazy Pilsen Steel mají zájem se sejít i s hejtmanem Plzeňského kraje Milanem Chovancem. K tomu ale zatím nedošlo.

„Vnímám to bolestně a negativně," nezakrýval včera hejtman zklamání a dodával: „Když jsem mluvil s majitelem, garantoval, že po dobu deseti let má zajištěnou výrobu, takže je tento vývoj překvapivý. Chovanec naznačil, že by kraj mohl zprostředkovat jednání s ministrem průmyslu Martinem Kubou. Zároveň ale dodal: „Z pozice kraje je to těžké řešit."

Vedení podniku slíbilo včera ráno informace do 14:00 hod. „Tiskovou zprávu jsme vypracovali, ale nyní se čeká na její schválení v Rusku," řekla odpoledne personalistka Pilsen Steel Ivana Němečková.

Ticho v podniku ale, zdá se, nevěstí nic dobrého. „Kdyby někdo chtěl Pilsen Steel zachránit, tak by tu byl. Jenže tady není nikdo," poukazovala ve vylidněném areálu Ivanka Smolková na nepřítomnost vedení.