Paní Jana z Ostravy už většinu akcií, které před skoro dvaceti lety získala v kuponové privatizaci, dávno prodala. Stejně jako většina lidí, kteří se dvou vln kuponové privatizace zúčastnili. Zbyly jí jen ty z rybníkářství v jižních Čechách.

Firma jí před zhruba třemi lety poslala informaci o tom, že mění právní formu a že se ozve s nabídkou ohledně odkupu akcií. Od té doby je ale, jak se říká, ticho po pěšině. Má – a kde? – možnost zjistit, zda ještě nějaké akcie vůbec vlastní?

Podle informací Centrálního depozitáře cenných papírů, který nahradil Středisko cenných papírů, vlastní emise z akcií řádově statisíce lidí. Ověřit si jaké a kolik akcií drobní akcionáři mají, jde nyní snadněji než dříve. Stačí zajít za takzvaným účastníkem Centrálního depozitáře cenných papírů, což jsou většinou banky, a požádat o výpis z účtu. Kompletní seznam účastníků je na webových stránkách www.centralni depozitar.cz.

„Středisko cenných papírů mělo totiž dříve pobočky jen v krajských městech, a tak počet míst, kde bylo možné získat výpis z účtu, byl omezený. Nyní jsou možnosti daleko širší,“ konstatoval mluvčí Burzy cenných papírů Jiří Kovařík.

Stačí vzít občanský průkaz…

Stačí vzít s sebou občanský průkaz a na pobočku vybraného účastníka zajít. „Přece jen ale je lepší tam předem zatelefonovat. Ne úplně všechny pobočky bank totiž tuto službu nabízejí. Lidé za pořízení výpisu platí, výši poplatku si určují jednotliví účastníci, Mělo by se jednat řádově o desítky korun,“ doplnil Kovařík.

Jedním z účastníků Centrálního depozitáře cenných papírů, kde lze informace získat, je Česká spořitelna.

„Informace o investičních nástrojích vedených na majetkovém účtu nezařazeném pod žádného účastníka centrálního depozitáře zprostředkují klientům vybrané pobočky na základě žádosti. Výpis je pro klienta k dispozici následující pracovní den od deseti hodin. Poplatek za obstarání výpisu je 380 korun,“ uvedla Klára Pařezová z České spořitelny.

Radost z vlastnictví akcií může zkazit to, že zpeněžit je nemusí být jednoduché. A to pokud nejsou veřejně obchodovány, což lze zjistit například z webových stránek burzy cenných papírů či RM-systému. „Lidé mohou zkusit akcie nabídnout obchodníkům s cennými papíry či kontaktovat přímo firmu, zda by o ně neměla zájem a nevykoupila by je,“ dodal Kovařík. Akcie, které jsou bezcenné, mohou lidé nově věnovat do nadačního fondu, který centrální depozitář zřídil.