Seattle - Akcionáři i zaměstnanci firmy Microsoft si mohou oddechnout. Nový operační systém Windows Vista si našel své příznivce a uplynulé čtvrtletí firmě přineslo růst zisku o 65 procent.

Právě díky novému produktu si tak Microsoft přišel na sto miliard korun čistého.

Přitom o úspěšnosti systému Vista pochybovalo mnoho analytiků. Po dlouhém čekání a několika odkladech hrozilo, že zákazníci na něj zanevřou.

Nervózně očekávaný úspěch

Nestalo se tak. Na konci ledna se první krabice se softwarem dostaly na pulty obchodů a po prvním měsíci firma hlásila dvacet milionů prodaných licencí.

Windows Vista jsou prvním operačním systémem, který je prodáván nejen v krabicové verzi, ale je možné si ho stáhnout přímo z internetu.

V prvních třech měsících tohoto roku tak největší softwarová firma světa utržila o třetinu více než loni a dostala se přes čtrnáct miliard dolarů, tedy k 300 miliardám korun.

Tuzemský trh se lokální, tedy počeštěné, verze Windows Vista dočkal začátkem března. Místní pobočka zatím ale nezveřejnila, jak se tu novému operačnímu systému daří.

Konzole pokulhává

Na druhou stanu problémovou oblastí Microsoftu se stala "zábavní" divize, která má na starosti především herní konzoly Xbox. Její tržby se propadly o 21 procent na 929 milionů dolarů.

Tento pokles se nicméně vzhledem ke konci silné vánoční sezony předpokládal, upozornila agentura AP.

Nyní se chce firma zaměřit na budování kvalitních internetových služeb. Cílem je stát se rovnocennou konkurencí pro největší vyhledávací portál světa Google. A tak ředitel Microsoft Steve Ballmer slíbil pro tento rok nebývalé investice do této oblasti.