Brno - Až o polovinu se má zvýšit výrobní kapacita montážní linky, z které bude sjíždět nadupaná škodovácká čtyřkolka Octavia Scout.

Z údajů, které firma poslala úřadům v rámci posouzení vlivu na životní prostředí, tak vyplývá, že Škoda Auto  bude investovat do rozšíření haly, kde se už nyní montují Octavie.

Automobilka sice zatím investici ve Vrchlabí nechce potvrdit s tím, že o ní není rozhodnuto, z údajů firmy zaslaných úřadům lze vyčíst, že chce zaměstnat až přes 3000 nových lidí a zvýšit kapacitu továrny ze 150 na 1000 aut denně.

Automobilka Škoda Auto loni zvýšila čistý zisk o 40,1 procenta na rekordních 11,06 miliardy korun.

Konsolidované tržby skupiny vzrostly o 8,7 procenta na dosud nejvyšších 203,7 miliardy korun. Firma loni poprvé překonala hranici půl milionu prodaných vozů a zvýšila prodeje o 11,7 procenta na téměř 550 000 aut. Letos chce prodat 600 000 aut.

Počet zaměstnanců firmy se loni zvýšil o zhruba 940 na dosud rekordních 27 680 lidí. Počet kmenových zaměstnanců se zvýšil meziročně o dvě procenta na 23 034.

Automobilová velmoc

Škoda Auto se výrazně podílí na tom, že Česko se stává jedním z nejvýznamnějších evropských výrobců aut.

Rekordní je ale také produkce další automobilky TPCA. Ta za dva roky fungování v Kolíne vyrobila půl milionu aut. To je rekordem pro obě firmy, které společný podnik vytvořila, jak pro Toyotu, tak PSA Peugeot Citroën. "Pro Toyotu i PSA je zcela výjimečné, aby se na jedné lince vyrábělo ročně 300 000 aut," uvedl prezident TPCA Jasuhiro Takahaši.

V roce 2009 začne v Nošovicích vyrábět i korejská automobilka Hyundai a podle výpočtů společnosti Next Finance se ta Česko stane druhým největším výrobcem aut na hlavu v Evropě.

Next Finance spočítala, že po zahájení výroby v Nošovicích by mělo dojít ke růstu HDP až o 1,5 procentního bodu.