Brno - Tajné schůzky na letištích, namísto jmen firem jenom šifry a zakódované mobilní telefony.

Tak vypadalo dlouholeté jednání šestnácti nadnárodních strojírenských firem, kterým dnes tuzemský Úřad pro ochranu hospodářské soutěže udělil pokutu ve výši téměř jedné miliardy korun. A to za to, jak si mezi sebou rozdělily trh.

Jen v Česku jde v letech 2001 až 2004 o rozdělené zakázky za téměř tři čtvrtě miliardy korun. Firmy se v této době účastnily například zakázek s takzvaným plynem izolovaného spínacího ústrojí na rozvodny Mikulov, Kunovice, Kaplice, Strakonice a elektrifikaci trati Kadaň-Karlovy Vary.

Zakódované mobily pro všechny

Popis počínání firem, mezi nimiž jsou nadnárodní giganty typu společností Alstom, Areva, Fuji, Hitachi, Mitsubishi, Toshiba a Siemens, připomíná špionážní filmy.

Na počátku celé dohody, které vznikla v roce 1988 ve Vídni, se společnosti rozdělily do dvou skupin: Na japonské a evropské výrobce. Podle tohoto klíče si pak určily společné kvóty prodejů po celém světě, výjimkou byly pouze Spojené státy a Kanada.

Smlouvu mezi firmami především obsahovala mechanismus, podle kterého si firmy zakázky dělily a dodržovaly tak určené kvóty podle tržního podílu.

"Společnosti si tak v podstatě fixovaly své tržní podíly a měly jistotu, že si nebudou konkurovat," uvedl šéf tuzemského antimonopolního úřadu Martin Pecina ve zprávě, která popisuje počínání firem.

Nabídková cena, kterou mezi sebou zástupci firem předem prodiskutovali, byla vždy předána ostatním společnostem, aby věděly, jako cenu mají vlastně ve výběrovém řízení nabídnout.

Ostatní nabídky společností tak byly vždy o trochu nižší než cena, kterou předkládala firma, na jejíž vítězství se účastníci tajné dohody domluvily.

Smlouvy nebyly nikdy podepsány, jejich účastníci byly vždy v příloze vyjmenováni pod kódovým označením.

To bylo velmi důležité, kódy totiž používaly firmy především ve vzájemné komunikaci, zpočátku na faxech, později v mailech posílaných ze soukromých adres z veřejně dostupných serverů typu Yahoo.

"Jeden ze členů kartelu zajistil dokonce i pro ostatní zakódované mobilní telefony tak, aby jejich vzájemná komunikace byla ještě více usnadněna," uvedl Pecina.

Pravidelné tajné schůzky

Dohody o tom, kde se rozhodovalo o přidělení jednotlivých zakázek, stanovovaly ceny a urovnávaly případné konflikty, se neodehrávaly v centrálách firem, ale v hotelích na mezinárodních letištích po celém světě. Schůzky se konaly každé dva týdny.

Jednou ročně se pak uskutečnila hlavní schůzka, na které všichni účastníci zakázané dohody deklarovaly ochotu pokračovat ve spolupráci.

Podle Peciny se firmy dopustily kartelové dohody, která nemá co do sofistikovanosti, rozsahu a délky trvání v rozhodovací praxi úřadu obdoby.

Vůbec poprvé v historii dostaly pokutu i firmy, které v Česku vůbec nepůsobily

Firmy za dohodu, která trvala více než patnáct let trestaly i další antimonopolní instituce, například maďarský soutěžní úřad nebo Evropská komise.

Ta potrestala 11 průmyslových skupin sankcemi ve výši 750,7 milionů eur. Maďarský úřad uložil čtyřem firmám celkem 702 mil. forintů.

Firmy tvrdí, že se žádné zakázané dohody nedopustily.

Společnost Hitachi oznámila, že se proti pokutě 51,8 milionu eur (1,4 miliardy Kč) odvolá. Toshiba se chce kvůli pokutě 90,9 milionu eur obrátit na Evropský soudní dvůr a žádat její zrušení, protože podle svého prohlášení uskutečnila vlastní vnitřní šetření a nezjistila žádné pochybení.