Praha - Ještě ani neoschl inkoust na předběžné smlouvě o vytvoření společného podniku mezi PPF a Generali, kam finanční skupina miliardáře Petra Kellnera vloží Českou pojišťovnu, a jeho firma už plánuje další miliardové transakce.

Podle dřívějších informací deníku Aktuálně.cz má Kellner v plánu časem přenechat Generali Českou pojišťovnu celou.

ČTĚTE VÍCE:
Kellner chce prodat pojišťovnu celou

Tím však plány rozprodeje impéria spadajícího pod PPF podle dostupných informací nemají končit.

"Jednou z variant je postupný prodej celého retail," sdělil děníku Aktuálně.cz zdroj blízký PPF. To by znamenalo především odprodej splátkové firmy Home Credit, která má hodnotu několika miliard korun. K retailu se řadí i PPF banka.

"Nebude to záležitostí několika příštích měsíců. Home Creditu se v zásadě daří v Česku, ale aktivity dál na východ nejsou v pořádku. V Rusku jsou velké problémy s nesplácenými úvěry. Ještě horší situace je v Kazachstánu. Nicméně kontakty s případnými investory již probíhají, ale nejde o nic závazného," uvedl důvěryhodný zdroj z Kellnerovy blízkosti pod podmínkou anonymity.

PPF Group tyto informace oficiálně odmítá. "Skupina Home Credit je a zůstává strategickou investicí skupiny PPF v oblasti spotřebitelského financování," řekla Dita Fuchsová mluvčí skupiny.

A PPF banka? Ta by podle zmiňovaných zdrojů přišla na řadu až poslední. Přes banku se totiž mají financovat nové projekty, které Kellner a jeho PPF plánuje.

Kellnerovy miliardy míří nyní do investic na realitním trhu. Firmy spojené s nejbohatším Čechem kupují kancelářské budovy a investují do developerských projektů. K jedné z největších akcí patří koupě části domů, které vlastní Česká pojišťovna.

ČTĚTE VÍCE:
Kellner vrhá své miliardy na realitní trh
Česká pojišťovna se zbavuje budov. Kupuje i Kellner

Že se skupina PPF loučí s finančními retailovými aktivitami bylo patrné již dříve.

V loňském roce se zbavila eBanky, která přistála v náručí Raiffeisenbak. Česká pojišťovna pak odprodala svůj podíl ve stavební spořitelně Modrá pyramida. Ten koupila francouzská skupina Société Générale, jež ovládá Komerční banku.

Letos pak, mírně pod tlakem plánovaného vytěsnění menšinových akcionářů, PPF pustila i svůj drobný podíl v místní největší bance podle aktiv - ČSOB. S jejím majoritním vlastníkem - belgickou skupinou KBC - se dohodla, že předejdou právním procedurám spojených se sqeeze-outem a ještě před nabídkou "vytěsnění" za stejných podmínek odprodá své akcie představující asi 1,3procentní podíl Belgičanům.