Praha - Tisíce provozovatelů stravovacích zařízení se podepsali pod petici za zachování podpory závodního stravování.

Nejen zaměstnancům může ublížit daňová reforma, která by měla zrušit daňovou uznatelnost příspěvku zaměstnavatele na závodní stravování zaměstnanců.

V praxi by toto opatření znamenalo, že příspěvek zaměstnancům k ceně jídla v závodní jídelně nebo příspěvek k ceně stravenky by firma musela uhradit z čistého zisku po zdanění.

Dopad na všechny strany

Případné schválení takové změny zákona by se dotklo téměř čtyř milionů zaměstnanců, kteří dnes využívají výhod závodního stravování či stravenek. Zároveň se však tato úprava dotkne i restaurací a jídelen.

V České republice je dnes registrováno okolo 17 tisíc provozoven poskytujících gastronomické služby, které akceptují stravenky při úhradě obědů.

Zaniknou malé jídelny?

Zejména malé provozovny, které byly nuceny před pár lety investovat do modernizace kuchyní, aby splnily přísné normy spojené se vstupem Česka do EU, dnes mohou na tuto změnu zákona doplatit. Potvrzuje to i předseda Asociace provozovatelů stravenkových systémů Miroslav Sedlák.

"Provedené průzkumy ukazují, že hrozí pokles zájmu strávníků o zhruba 40 procent v době oběda, což u vyvařujících provozoven může vyvolat celkový pokles obratu až o dvacet procent, což pro řadu těchto provozoven může být likvidační," říká Sedlák. "Navíc hrozí koncentrace dopadu na venkov,"dodává.

Petici k dnešnímu dni podepsalo 2 824 provozovatelů stravovacích zařízení. Podpořily ji i asociace a sdružení těch, kteří podnikají v hotelnictví, pohostinství a stravovacích službách.

Výhoda, která se vyplatí

Popularita stravenek spočívá především v tom, že až o 55 procent jejich hodnoty si může zaměstnavatel snížit daňový základ. Navíc za ně nemusí odvádět sociální a zdravotní pojištění. Proto jsou nejrozšířenějším benefitem, které zaměstnavatelé používají.

Výhody ale stravenky mají i pro zaměstnance. Nejsou zdanitelným příjmem, a proto z nich zaměstnanci neplatí žádné odvody.