Za delší pauzy

Dnes ohlásila Švédská součást skandinávské letecké společnosti SAS, že v pátek kvůli hrozbě stávky palubního personálu zruší 300 letů. Vedení firmy odhaduje, že způsobené škodyvyskočí až na20 milionů švédských korun (asi 61 milionů Kč) denně.

Podle Švédské odborové organizace HTFbude od pátku stávkovat zhruba 800 zaměstnanců.Chtějí vyšší mzdy a lepší pracovní podmínky, mezi něž patří napříkladdelší přestávky na jídlo nebo delší odpočinek mezi jednotlivými lety.

"Hrozba stávky nás nutí zrušit všechny lety, protože nechceme riskovat, že některý z našich klientů uvízne na letišti, kam v pátek možná vůbec nepoletíme," řekl šéf švédské SAS Anders Ehrling.

Chystaná stávka nicméně podle managementu SAS neovlivní lety do Spojených států a zpět a nebude mít vliv ani na lety do Asie.

Alitalia létá v potížích

Začátkem týdne stejnému problému čelilaitalská Alitalia. Ta v úterý zrušila kvůli probíhající stávce dispečerů a palubního personálu téměř 400 letů na vnitrostátních i mezinárodních linkách, včetně spojů do Prahy.

Svého letu se nedočkaly tisíce lidí a odcestovat nemohlo ani kolem 7000 fanoušků AC Milán na středeční finále Ligy mistrů do Atén. Jedna z řady stávek u Alitalie se konala ve chvíli, kdy vláda vyjádřila ochotu prodat celý svůj podíl 49,9 procenta.

Čistá ztráta italské letecké společnosti Alitalia se v loňském roce zvýšila na 626 milionů eur z předchozích 168 milionů. Oznámila to v noci na dnešek firma. Výsledky byly ovlivněny snížením hodnoty letového parku o 197 milionů eur. Společnost dále uvedla, že svolá na červen mimořádnou valnou hromadu akcionářů k prodiskutování současné situace.