VYBERTE SI REGION

Kečupy Spak míří z Čech na Slovensko

SUŠICE - Kečupy, dresingy a omáčkySpak už nebudou do prodejen mířit jen ze sušického závodu.Jejich výrobce,kterýmá třetinový podíl na trhu, totiž změnil majitele a přesunul část výroby na Slovensko.

29.5.2007
SDÍLEJ:

Kečup SpakFoto: Spak.at

Spak-VSD Austria, majitel sušické továrny,se stal součástí nadnárodní potravinářské skupiny Matmar se sídlem ve Vídni.

Sušice přidají

Polovinu výroby kečupů přesunul Spak do sesterského závodu v jihoslovenském Šamoríně, kde rakouský majitel investoval desítky milionů korun. Sušická výroba se ale nezastaví, její kapacita se naopak zvýší, řekl ČTK prokurista Čeněk Kohoušek.

S přesunem do Šamorína začal Spak před rokem a půl. Plnou výrobu tam zahájil po nákupu strojů na přelomu loňského a letošního roku. Důvodem je hlavně zvýšená poptávka po jeho výrobcích a vstup na nové trhy. Sušická továrnauž totiž nestačila vyrábět. "Jedeme na technické maximum. Naše expanze je velmi rychlá," uvedl Kohoušek.

FirmavČecháchdo poloviny roku rozhodne o přístavbě za "nejvíce desítky milionů korun". K současným 140 lidem potřebujedalších 25 lidí, které už shání dva měsíce. Znovu chce zavést čtyřsměnný provoz. V Šamoríně, kde je nyní 20 lidí, jich přijme deset a postoupí ze jedné a půl na dvě směny.

Tržby se znásobují

Sušický Spak loni utržil bez slovenské firmy téměř půl miliardy korun, meziročně o desetinu více. Export vzrostl o desetinu a tvořil polovinu produkce. Firma dodává do celé západní Evropy, dresinky a hořčice "na přání" do USA a Austrálie. Menší objemy jsou na východ a Balkán.

"Od založení v roce 1991 vzrostly tržby devětkrát," uvedl Kohoušek. Sušický podnik vyrábíhlavně kečupy, na druhém místě jsou dresinky a omáčky a třetí majonézy a hořčice. V samostatné šamorínské firmě Ketchup & More, kterou sušický podnik řídí, se produkují pouze kečupy.

Matmar vlastní kromě slovenského, sušického a rakouského podniku (Spak Feinkost) ještě výrobní firmy v Budapešti a polské Inowroclawi.

29.5.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Čechům chutná. Přibrzdili ale v alkoholu

Praha – „Spotřeba potravin nabrala dobrý trend. Zdá se, že lidé nemají hlad, ale chuť," zhodnotil poslední čísla šéf odboru statistiky zemědělství, lesnictví a životního prostředí Jiří Hrbek. Poukázal na to, že v Česku i v roce 2015 rostla spotřeba potravin. Má to jen jednu vadu na kráse, bohužel tu podstatnou. Zatímco z Česka mířily do zahraničí suroviny, z ciziny k nám putovaly hotové výrobky.

Dřevo je drahé. Krade se rovnou v lese

Beroun – Topná sezona jede naplno a policisté na nejrůznějších místech republiky znovu vyšetřují krádeže dřeva v lesních porostech.Mnohým lidem se za palivové dříví nechce utrácet a raději si pro něj zajedou do lesa. Zloději odvážejí nejen kulatinu, která je nařezaná u lesních cest, ale také stromy, které si sami pokácí.

Britové poprvé utratili více za vinyly než za stažené desky

Londýn - Příjmy z prodeje vinylových desek v Británii minulý týden poprvé předstihly příjmy ze stahování nahrávek, oznámilo britské sdružení maloobchodníků v zábavním průmyslu (ERA). Za vinylové desky lidé podle ERA utratili 2,4 milionu liber (asi 76 milionů Kč), zatímco za stahování 2,1 milionu liber (zhruba 66,5 milionu Kč). Loni ve stejném období přitom tento poměr činil 1,2 milionu liber za vinyly ku 4,4 milionu liber za digitální hudbu.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies