Podle ÚOHS totiž změna technologie z mikrovlnného provedení na satelitní odporuje původnímu zadání výběrového řízen a je tak třeba vybrat nového dodavatele.

A co víc. Ministerstvo nově předpokládá, že nová mýtná firma - místo zpoplatnění silnic prvních tříd - zařídí výběr mýtného od přepravcůi na cestách druhé a třetí třídy.

Účastníci mlčí

"V tuto chvíli se k tomu nebudeme vyjadřovat," řekl deníku Aktuálně.cz tiskový mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka. "Tisková konference o mýtném bude v pondělí," dodal.

Ani firma Kapsch, která několik měsíců o druhé fázi jedná s ministerstvem není sdílnější. "K informacím nemáme komentář," řekl mediální zástupce firmy David Šimoník.

Kapsch státu navrhoval takzvaný hybridní systém, který využíval jak satelitní, tak mikrovlnné řešení.

Se stejným systémem zkouší prorazit i ve výběrovém řízení na dodavatelé mýta na Slovensku.

O případné účasti firmy v rámci nového výběrového řízení nechtěl Šimoník spekulovat. Přesto dodal, že pro Kapsch nebyl nikdy satelit problém a že šlo pouze o to, co si objedná ministerstvo dopravy.

"O této záležitosti jsme s ostatními hejtmany jednali s panem ministrem dopravy. Ten by měl jako první oznámit přesnou podobu druhé fáze mýta a to respektuji. Zhruba jde ale o návrh, který odpovídá dnes zveřejněným informacím," řekl deníku Aktuálně.cz hejtman kraje Vysočina Miloš Vystrčil.