VYBERTE SI REGION

Na prodeji hub letos profi sběrači moc nevydělají

PRAHA - Kvůli počasí přijdou o desetisíce korun. Výdělky profesionálních sběračů hub letos sníží příliš teplé počasí.Proti dobrým rokům tak jednotlivci vydělají o desetitisíce korun méně.

17.6.2007
SDÍLEJ:

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Podlepředsedy České mykologické společnosti (ČMS) Jaroslava Landy nyní, kdy je první vrchol houbařské sezóny, houby sice rostou, ale jen místně. "Jde o oblasti, kde se v minulých dnech přehnaly intenzivní deště a je v nich tedy dostatek vláhy," říká Landa.

 

Pomůže podzim?

Na houbové žně to ale zatím nevypadá, stejně tak nerostlo moc jarních hub v průběhu dubna. Hlavní příčinou je podle Landy v obou případech sucho. Kromě toho se na poklesu výskytu hub v lesích podepisují i zásahy člověka do přírody a v posledních letech značné výkyvy počasí obecně.

Druhý a hlavní vrchol sezóny, za který se bere září a říjen, nicméně může ještě letošní sběry zachránit. Sběr hub je přitom fenoménem Čechů. Podle odhadů ČMS činí hodnota všech hub, které ročně lidé v lesích nasbírají, zhruba 360 milionů korun. Alespoň jednou ročně jde do lesa na houby šest milionů lidí.

Pro někoho může být navíc sběr a následný prodej tržních hub vhodným doplňkem příjmů. Za den lze totiž nasbírat více než 20 kilogramů hub, cena kilogramu se pohybuje kolem 100 korun, v průměrné sezóně lze přitom počítat s 30 a více "houbařskými dny". To může v praxi znamenat výdělek mezi 50 a 100 tisíci korunami. Mnozí lidé si takto každoročně vylepší své rozpočty.

Prodej hub upravují zákony. Osoby, které je sbírají a uvádějí do oběhu, musí vlastnit osvědčení prokazující jejich znalost, které lze získat složením příslušných zkoušek.

Přísná pravidla

Při prodeji musí být houby řádně označeny, mezi povinné údaje patří český název prodávané houby a datum sběru či sklizně. U hub volně rostoucích i pěstovaných musí prodávající uvádět rovněž dobu použitelnosti. U volně rostoucích je přitom stanovena na tři dny po sběru, u pěstovaných na pět dní.

Prodávané plodnice mohou být rozděleny nejvýše jedním řezem tak, aby zůstalo zachováno spojení klobouku snohou, loupání klobouků hub je povoleno pouze u klouzků. Pěstované žampióny se musí nabízet jen celé s odříznutou dolní částí nohy.Poškození hmyzem je povoleno pouze na deseti procentech povrchu plochy řezu a mohou na něm být jen tři otvory. U pěstovaných žampiónů smí být takto poškozeno maximálně pět procent hmotnosti prodávaných plodnic.

17.6.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

David Rath
1 18

Rathova korupční kauza: Soud vrátil k došetření druhou větev

Joe Biden
3

Viceprezident USA Biden se obává vměšování Ruska do evropských voleb

Brno podepsalo smlouvu o Hyperloopu. Má přispět také k rozvoji vědy ve městě

Brno – Kapsle létající tubami rychlostí čtrnáct set kilometrů v hodině může znít jako sci-fi, přesto se na vývoji těchto technologií Brno chce podílet. Zástupci města i Jihomoravské kraje ve středu podepsali dohodu o spolupráci s firmou Hyperloop Transportation Technologies. Ještě letos chtějí začít pracovat na studii proveditelnosti projektu. „Náklady velmi hrubě odhaduji na pět milionů korun pro kraj i Brno," sdělil náměstek krajského hejtmana pro oblast vědy a inovací Jan Vitula.

Nová škola pro sestry by měla vyřešit jejich nedostatek

Rumburk – Již za rok a půl by mohli nastoupit první studenti do nového oboru na vyšší odborné škole ve Varnsdorfu. Studovat by v něm měly budoucí zdravotní sestřičky.

Kavárník Ondřej Kobza: Jsem jezuitský podnikatel

V pražském kavárenském podhoubí nenajdete známější jméno. Ondřej Kobza má hrst plnou nápadů. Jeho tvář, nejprve spojenou s vršovickým podnikem Café V lese, začíná poznávat celá země, kterou v posledních letech rozehrál projekt Piána na ulici. Kobza má originální pohled na byznys, podporuje levicové ideje, věří v občanskou společnost i v sílu jednotlivce.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies