Zadalo si ji několik profesních sdružení z finančního a realitního trhu a její varovné výsledky odeslali jejich zástupci včera ministru financí Miroslavu Kalouskovi.

Úvěry srazí české firmy

Asociace fondů a asset managementu, Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí, Česká leasingová a finanční asociace, Hospodářská komora, Americká obchodní komora a Česká asociace treasury tak chtějí upozornit na nebezpečí spojené s novými pravidly pro nízkou kapitalizaci firem.

Doteď tato pravidla říkají, že úvěry poskytnuté spřízněnými osobami, tedy například mateřskou společností, nesmějí přesáhnout čtyřnásobek základního kapitálu. Úroky z úvěrů nad tento limit pak už nejsou daňově uznatelné.

Nově by však mělo jít o veškeré úvěry, tedy i od bank či jiných finančních institucí. Samotné banky pak mají mírnější "sazbu", a to šestinásobek základního kapitálu. Od roku 2010 by se tato pravidla měla uplatnit dokonce i na úvěry, které byly poskytnuty před reformou.

Ministerstvo zdůvodňuje tento krok tím, že je třeba zabránit daňové optimalizaci. Tedy, aby firmy přes úvěry nesnižovaly své daně. S tím souhlasí i odborníci, ale pouze při půjčkách například mezi mateřskými a dceřinými společnostmi. U bankovních úvěrů to podle nich smysl nemá. Protože výnosy z úvěrů banka normálně zdaní.

"Vládní návrh výrazně zpřísňuje pravidla pro nízkou kapitalizaci. Jeho záměr je v zásadě správný, má ale i řadu vedlejších efektů, které ve svém důsledku negativně ovlivňují podnikatelské prostředí v České republice," říká Josef Beneš, předseda Asociace fondů a asset managementu.

Reality budou trpět

Oborová sdružení pak upozorňují, že návrh by tak mohl být likvidační pro finančně náročná odvětví. Příkladem může být například realitní trh.

"Navržená nová pravidla mohou být pro realitní trh tvrdou ranou, protože výrazným způsobem snižují výnos a zvyšují efektivní sazbu daně, a to v některých případech dokonce až na úroveň přesahující sedmdesát až osmdesát procent," uvedla Zdenka Klapalová, prezidentka Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí.

Asociace pak uvádějí i konkrétní příklad. Jde o investora, který pořídil v minulosti budovu za miliardu korun. Ročně mu vynáší 67 milionů, odpisy jsou 20 milionů a úroky z bankovního úvěru 36 milionů, zbytek - 4,5 milionu jsou provozní náklady.

Podle dnešních pravidel má zisk před zdaněním 6,5 milionu, základ daně je pak shodný a daň je 24 procent (sazba i efektivní sazba). Státu tak zaplatí na daních 1,5 milionu korun.

 

Nová pravidla zvyšují daňový základ o 20 milionů korun. To jsou úroky z "nadměrného" úvěru. Zákonná sazba je 19 procent. Firma by tak zaplatila pět milionů. Což ze zisku před zdaněním, který je 6,5 milionu, představuje 77 procent.

Daňové plus? Spíš mínus

Ministerstvo financí předpokládá, že v roce 2009 mu tento krok přinese 2,2 miliardy na daních. Jenže studie KPMG varuje, že se tento daňový zisk vzápětí smaže.

"V případě průmyslových podniků pod zahraniční kontrolou, které jsou v současné době financovány úvěry od českých bank, lze očekávat zvýšení podílu financování vlastním kapitálem, kdy zahraniční mateřská společnost bude vklad financovat bankovním úvěrem od zahraniční banky," vysvětluje studie.

"Tato restrukturalizace kapitálu nefinančních podniků by na jedné straně vedla ke snížení úrokových nákladů těchto podniků, na druhé straně by však vedla ke snížení zdanitelných úrokových výnosů českých bank, snížení daňové povinnosti bank a ztrátě vysoce kvalifikovaných pracovních míst v českém bankovním sektoru," pokračují odborníci z KPMG.

Úvěry poskytnuté českými bankami nefinančním podnikům činí v současné době přibližně 500 miliard.

"Snížení objemu úvěrů poskytnutých nefinančním podnikům o třetinu by při roční procentní sazbě nákladů ve výši šest procent vedlo ke snížení výnosů bank o více než deset miliard ročně. Výpadek daně z příjmů z této částky by tak plně vykompenzoval plánovaný fiskální přínos," uzavírá KPMG.