A: Dnes má Unipetrol valnou hromadu. Co vás na ní čeká?

Jako obvykle prezentujeme akcionářům hospodářské výsledky za minulý rok. Budou se schvalovat změny v dozorčí radě. A samozřejmě se každý akcionář může zeptat na cokoliv.

A: Poprvé se bude valné hromady také účastnit podnikatel Karel Komárek, který se stal druhým nejvýznamnějším akcionářem Unipetrolu. Co od něj očekáváte?

Předpokládám, že jako takto významný investor se pokusí nastolit témata, která jsou pro něho důležitá a která si myslí, že musí být řešena. A jako u každého akcionáře nás jeho názory samozřejmě zajímají a budeme se je snažit řešit.

A: Část svého podílu koupil Komárek od společnosti Goldenfrazil, která byla vždy nejhlasitějším kritikem vedení Unipetrolu. Dokonce podala žalobu kvůli prodeji společnosti Spolana. Jak pokračuje tento spor? Vytváříte rezervy na případnou prohru?

Vzhledem k tomu, že je to žaloba na management firmy, tak případnou prohranou částku platí management, respektive byla by pokryta z pojistky zodpovědnosti manžerů. Takže není třeba vytvářet rezervy. A k případu samotnému. Jsme přesvědčeni, že vyhrajeme. Viděl jsem v životě mnoho fúzí a akvizic a neviděl jsem mnoho takto transparentních tendrů.

A: Od dubna se spekuluje, že vás chce hlavní akcionář vyměnit. Obáváte se toho na valné hromadě?

Tak za prvé být generálním ředitelem jakékoliv firmy rozhodně není zaměstnání s vysokou garancí místa. Pokud tedy někdo chce mít své místo jisté, neměl by si vybírat pozici šéfa. Na valné hromadě mé odvolání nebude tématem, nepotřebujete valnou hromadu k tomu, aby odvolala šéfa. K tomu je dozorčí rada. V té má většinu PKN a jeho vedení mi už podporu vyjádřilo.

A: Tyto spekulace rozvířil fakt, že zakázku Unipetrolu vyhrála firma Chemical Solutions, v níž je vaše manželka jednatelkou. Můžete popsat, jak to tenkrát bylo?

Jen ve zkratce. Máme rozeběhnutý velký restrukturalizační projekt v celé firmě. Jeho součástí bylo i centralizování prodeje. A potřebovali jsme lidi, kteří nám chyběli. Proběhlo transparentní výběrové řízení. Dozorčí rada to schválila a je to zadokumentováno. A po výměně v dozorčí radě v PKN Orlen bylo vše obráceně. Byli proti tomu, a tak jsme to zastavili. A interní audit nakonec potvrdil, že na mé straně nebylo žádné pochybení.

A: V letošním roce jste dokončili divestice, tedy prodeje Kaučuku a Spolany. K čemu použijete získané peníze?

Jsou tři okruhy nebo tři směry, kam peníze poputují. Jednak jsou to investice do zvýšení naší výrobní kapacity. Na podzim je plánovaná dvou měsíční odstávka v Chemopetrolu, aby se mohla rozšiřovat výroba. Celkem letos budeme investovat 5,5 miliardy. Kromě toho se stále renovují pumpy Benzina, což bude pokračovat ještě příští rok. Druhým směrem je optimalizace dluhu. A za třetí to jsou akvizice. Pokud najdeme firmu, která zapadá do naší strategie, koupíme ji. Jde především o rafinaci, petrochemické produkty nebo maloobchod.

A: Znamená to tedy, že nadále usilujete o navýšení vašeho podílu v České rafinérské?

Můžete mi rozhodně věřit, že jsme se snažili velmi tvrdě získat podíl, který prodával ConocoPhilips a nakonec získala italská Eni. Nyní zbývá ještě podíl Royal/Shell. Ten však zatím neavizoval, že by se jej chtěl zbavit. Ale ano máme stále zájem získat vyšší podíl v České rafinérské.

A: A jaké jiné akvizce máte v plánu?

Vzhledem k tomu, že nejsou jiní producenti potrochemických výrobků v Česku, které bychom mohli koupit, budeme se poohlížet v zahraničí. Tedy pokud bude na podzim schválena strategie růstu. A co se týče maloobchodu, tedy Benziny. Naším cílem je mít 20procentní podíl na trhu v roce 2009.

A nejde to dosáhnout jen organickým růstem. Tím se můžeme dostat na nějakých patnáct procent. Zbytek budeme muset někde dokoupit. Ale to neznamená, že bychom chtěli kupovat konkurenční řetězec pump. To jen pokud to bude výhodné. Vzhledem k tomu, jak předěláváme Benziny, tak přece nebudeme pak kupovat něco, co bude chtít opět tu samou práci.