"Úřad zahájil správní řízení ve věci možného porušení zákona o ochraně hospodářské soutěže," uvedl šéf úřadu Martin Pecina.

Jde odohody oposkytování aktuálních sázkových kurzů a dalších informací o sportovních soutěžích, které jsou v deníku Sportpublikovány od roku 1998.

Chtějí odpuštění

Tipsport měl podle úřadu na zveřejňování informací deníku exkluzivitu. Tipsport se zase zavázal, že nebude vydávat vlastní noviny se stejným obsahem jako deník Sport a nebude v jiných denících ani inzerovat.

Sport je jediný celostátní deník zaměřený na sportovní dění. Prodaný náklad v dubnu byl přes 69tisíc výtisků. Tipsport je největším domácím provozovatelem kurzových sázek s tržním podílem zhruba 45 procent a objemem přijatých sázek 5,95 miliardy korun za rok 2006.

Vydavatelství Ringier a původní vydavatel deníku Sport, společnost Československý sport, úřad požádaly o aplikaci takzvaného Leniency programu, který umožňuje odpuštění od potrestání v případě, že se zjistí porušení zákona.

V minulosti už využila leniency programu společnost Pinelli, která uzavřela zakázanou dohodu s distributorem svých energetických nápojů.

Firma ale dobrovolně poskytla úřadu informace a pokutu, která mohla dosáhnout až dvacet milionů korun, nakonec nedostala.

K účasti na kartelové dohodě v případě strojírenských firem se přiznala i společnost ABB. Šest strojírenských firem dostala od českého antimonopolního úřadu pokutu převyšující 940 milionů korun. ABB se k účasti na kartelu přiznala, předložila důkazy a pokutu nedostala.

Naopak odpuštění pokuty nedosáhly společnosti Český Mobil (Vodafone) a T- Mobile, které chtěli využít leniency programu v případě zakázaných dohod o propojení. Firmy ale poskytly důkazy až ve chvíli, kdy úřad dohodu šetřil