To "hlídá" množství vypouštěných škodlivých látek anařizuje používání co nejúčinnějších technologií.Větším zemědělskýma potravinářským podnikům ho jako povinnost ukládázákon o integrované prevenci a omezování znečištění (IPPC). Nejzazší termín pro získání dokladu je konec října.

Podniky vyrábějící bez tohoto povolení se od 1. listopadu vystavují riziku pokut až do výše sedmi milionů korun nebo zákazu výroby.

Na konci loňského rokuneměly příslušný dokument dvě třetiny výrobců potravin. Nyní je poměr lepší, ovšem šance na jeho získání se kvůli nedostatku času rychle zmenšuje. Podle ministerstva zemědělství může proces trvat až jeden rok.

Zezhruba 420 velkochovů drůbeže a prasat spadajících pod zákon IPPC zatím obdrželo povolení 268, dalších 106 velkochovů je zatím ve schvalovacím řízení.

Z provozů výroby potravin, krmiv, nápojů a mléka podaly žádosti o integrované povolení zatím dvě třetiny podniků. Ze 120 jich povolení obdrželo podle ministerstva 70, dalších 42 je ve schvalovacím řízení.

 

Kafilérie, kterých je nejméně, zatím mají povolení jisté jen z poloviny. Z celkových osmi, jichž se povinnost týká, mají již příslušný dokument čtyři, žádosti dalších tří se posuzují.

Skutečnost, že některé zemědělské podniky povolení nestihnou, připustil i předseda Zemědělského svazu ČR Miroslav Jirovský, obdobně hovoří i ředitel Potravinářské komory ČR (PK) Miroslav Koberna. Podle jeho slov riziko uzavření některých potravinářských provozů hrozí.

Integrované povolení k výrobě se netýká jen zemědělství a potravinářství, ale všech potenciálních výrobců znečištění. Ještě v dubnu letošního roku přitom nemělo dokument zhruba 40 procentz celkových asi 1 700firem.

Integrovaná povolení vydávají odbory životního prostředí příslušných krajských úřadů.