Los Angeles - Hračky z Číny se stávají noční můrou prodejců po celém světě. Do řady obchodů, které stahují nebezpečné kusy se zařadil i řetězec Toys ´R´ Us.

Firma stahuje 27 tisíc kusů pastelek vyrobených v Číně poté, co se ukázalo, že obal obsahuje škodlivé olovo.

Kov byl navíc objeven i ve vodovkách, které jsou součástí balení.

Přitom to není ani měsíc od toho, co největší americká hračkářská společnost Mattel musela stáhnout téměř dvacet milionů hraček kvůli škodlivým látkám, které obsahovaly. Vyrobeny byly také v Číně.

I minulý týden došlo k tomu, že firma z USA musela zastavit prodej čínského výrobku. Firma Spongebob Squarepants prodávající diáře a notýsky oznámila, že 300 tisíc jejich produktů obsahuje nebezpečný kov. Opět jím bylo olovo.

Lepší kontrola

Tyto problémy již podnítily aktivitu amerických senátorů, kteří chtějí zpřísnit podmínky dovozu hraček a jejich kontrolu.

Firma zatím rodičům radí, aby inkriminované pastelky za dvacet dolarů dali z dosahů dětí a vrátili je na kterékoli pobočce Toys ´R´ Us.

Podle americké Komise pro bezpečnost výrobků zatím pastelky žádné závažné potíže nezpůsobily.

K nejnovějšímu případu se Čína zatím oficiálně nevyjádřila. Již dříve ale zástupci této země uvedly, že mezi miliardami výrobků, které se každoročně vyrobí a vyvezou, je pouze malé procento špatných.

Po prvním problému Mattelu Peking reagoval okamžitě a výrobci vzal licenci na výrobu.