Více než miliardu korun hodlá ve městě prostavět konsorcium firem Rovina Hulín a Lindor Trading z Brna. Na mušce má zónu u kongresového centra Aldis v blízkosti středu města. Záměr sdružení už odsouhlasili radní, konečné slovo ale budou mít zastupitelé.

První stavbou má být polyfunkční objekt s kancelářemi a byty za 350 milionů korun, který měla vybudovat společnost Betonstav Teplice. Ta však nesehnala peníze a město se s ní v současnosti soudí o milionové penále za překročení termínu stavby garáží.

„Dohodli jsme se s Betonstavem na podmínkách převzetí. Projekt chceme trochu změnit. Je tam hodně nevyužitého prostoru. Uvidíme, jestli nám to město povolí,“ uvedl ekonomický ředitel firmy Rovina Radek Slezák.

Stavba by jinak mohla začít prakticky ihned, má všechna potřebná povolení. „Chceme začít na jaře 2009 a do roka by mělo být hotovo,“ řekl Slezák.

Sdružení také hradecké radnici slibuje, že postaví městský parkovací dům se 170 místy, který měl šoférům sloužit už v roce 2006.

Firmy mají navíc zájem o dvě sousední parcely, kde by chtěly do roku 2012 vybudovat obytný komplex s obchodní pasáží za 750 milionů korun. Městu za pozemky nabídly 3600 korun za metr čtvereční.

„Mělo by tam být 150 nejluxusnějších bytů ve městě, které se budou prodávat za 45 až 50 tisíc korun za metr čtvereční. Jsou výjimečné už svojí polohou u parku,“ míní Radek Slezák.

Stavba by navíc vyřešila nedostatek parkovacích míst v lokalitě. „Kromě stání určených pro byty a obchody investor počítá také s 220 místy pro veřejnost,“ řekl projektant Pavel Zadrobílek z atelieru Žárovka architekti.