VYBERTE SI REGION

Alergeny na obalech potravin: Spokojení alergici i kontroly

Plzeň – Výrobci potravin se s novým nařízením o zvýraznění alergenů na potravinových výrobcích popasovali bez větších obtíží, alergikům změna zjednodušila výběr.

1.5.2015 1
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Deník/Libor Běčák

Alergeny
Potraviny vyrobené od 13. 12. 2014 musejí mít ve svém složení tučně zvýrazněné jednotlivé alergeny. V tržní síti se však stále nachází značné množství výrobků, které byly vyrobeny ještě před tímto datem, a proto se na tyto výrobky nové požadavky ještě nevztahují.

„Z výsledků kontrol Státní zemědělské a potravinářské inspekce vyplývá, že výrobci se se změnou požadavku na značení alergenů u balených potravin vyrovnali a zaznamenané problémy jsou spíše okrajové," konstatuje mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Změnu uvítali především alergici. „Určitě mi to usnadnilo výběr potravin, protože nemusím číst celé jejich složení, ale pouze zvýrazněné alergeny," vysvětluje Barbora Lukášová, která je alergická na ořechy a ryby.

Avšak ne všichni alergici si změny všimli. „Žádnou velkou změnu jsem nezaregistrovala. Stále kupuji stejné potraviny, a tak se nedívám na jejich složení. Pokud si chci koupit nějakou novou potravinu, tak složení musím kontrolovat a přijde mi to pořád skoro stejné, jako to bylo předtím," říká Jana Sovadinová, která má celiakii, tedy nesnášenlivost lepku.

Vyhláška, která platí od prosince minulého roku, nařizuje všem výrobcům potravin tučně vyznačit jednotlivé alergeny. To přineslo zvláště menším firmám značné problémy. „Zvýraznění alergenů ve složení potravin nám způsobilo určité komplikace, museli jsme u balených výrobků doplnit jejich složení, zvláště koncem roku s tím bylo dost práce. V současnosti nám to už větší potíže nepřináší, jen při uvádění nových výrobků na trh musíme od dodavatelů jednotlivých ingrediencí zjišťovat přítomné alergeny," vysvětluje Jiří Špilar, majitel rybárny Oceán.

Podle výživové poradkyně je dobře, že se alergeny zvýraznily. „Není to jen kosmetická záležitost, ale především zdravotní, protože to alergikům usnadní čtení složení. Alergiků stále přibývá," upozorňuje výživová poradkyně Lenka Šimandlová.

Andrea Pánková

Autor: Redakce

1.5.2015 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš.
15 18

Poslanec ČSSD chce od Babiše vědět, kde vzal peníze na dluhopisy

Platforma Bez komunistů.cz. uspořádala v Praze shromáždění k odkazu Jana Palacha.
3 3

Na památku Palacha, v den jeho smrti, si lidé zapalovali svíčky

AKTUALIZOVÁNO

Podívejte se na pustý stadion před zbouráním. Nástupce je ve hvězdách

Nadšený řev fanoušků vítězného týmu se rozléhal brněnským zimním stadionem za Lužánkami, když domácí hokejisté Rudé hvězdy, dnešní Komety, poprvé doma před Brňany přebírali mistrovský titul. Tehdy se psal rok 1957 a stadion měl za sebou deset let fungování a před sebou ještě mnoho radosti i smutků fanoušků brněnských hokejistů. Nyní, sedmdesát let od slavnostního otevření stadionu, už na něj odkazuje jen název zastávky hromadné dopravy. Slibovaná nová aréna je v nedohlednu.

Obamovi balí, prezidentští úředníci vyklízejí Bílý dům

Odcházející americký prezident Barack Obama se loučí s Bílým domem, v němž jako hlava státu bydlel osm let. Oficiální akce, projevy a tiskové konference má za sebou a dnes je jeho program podle poradců volnější, byť Bílý dům ještě neopouští. Hlavou státu je do pátku 12:00 místního času (18:00 SEČ), kdy složí přísahu jeho nástupce Donald Trump.

AKTUALIZOVÁNO

Lavina na italský hotel spadla, když už hosté měli sbaleno

Řím - Hosté italského hotelu Rigopiano měli v okamžiku pádu ničivé laviny sbalené kufry a budovu na úpatí pohoří Gran Sasso se chystali opustit. Museli ale počkat, dokud sněžný pluh neodstraní sníh, který zablokoval přístupovou cestu. Italskému listu La Repubblica to dnes řekl Quintino Marcella, přítel a zaměstnavatel jednoho ze dvou přeživších, kuchaře Giampiera Pareteho, který byl v hotelu s rodinou na dovolené.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies