Nová hala má sloužit evropským zákazníkům společnosti, kteří vracejí či reklamují zboží zakoupené na stránkách e-shopu. „Nové návratové centrum zaměstná 3000 lidí, 1000 zaměstnanců se přestěhuje z Dobrovíze a další 2000 do nového centra nastoupí během tří let od uvedení do provozu," uvedl Amazon. Nedávno otevřené distribuční centrum Amazonu v Dobrovízi zůstane.

Horní Počernice podle radní Karly Polydorové stavbu haly za současné situace odmítají. „Z hlediska technického a z hlediska procesního povolení stavby totiž není naprosto nic dořešeno. Není ani souhlas Rady MČ Prahy 20," uvedla dnes pro Polydorová.

Majitel skladového parku (P3 Park) má podle radní stavební povolení na pět hal, jedna už přitom stojí. „Pokud by řešil změnu na jednu halu o rozloze 45.000 m2, musel by projít změnou územního rozhodnutí a změnou stavby před dokončením, dále samozřejmě podle zákona i zjišťovacím řízením EIA," dodala. Areál má dle Polydorové rezervu pro odkanalizování splašků pro 450 zaměstnanců, nikoli pro 3000 osob. Novou halu tak bude třeba nově napojit na splaškovou kanalizaci, investorem navržená trasa je ale v rozporu s územním plánem, dodala Polydorová.

Nové návratové centrum má být umístěno na okraji Prahy v již existující průmyslové zóně P3 Prague Horní Počernice. Postaví ho společnost P3 Logistic Parks. „V této lokalitě máme stavební povolení pro čtyři haly, ale byli jsme schopni změnit naše plány tak, abychom Amazonu mohli nabídnout prostory pro jeho návratové centrum," uvedl generální ředitel P3 Ian Worboys.

„Jsme vděční politikům na místní i celostátní úrovni za jejich podporu, díky které jsme se rozhodli rozšířit naše působení v zemi a přestěhovat naše návratové centrum do Horních Počernic," dodal viceprezident Amazonu pro Evropu Roy Perticucci.

Dopravní zatížení

Memorandum předpokládá, že provoz centra Amazonu vyvolá dopravní zatížení v rozsahu 250 osobních aut a 105 nákladních aut denně v hlavní sezóně, trvající tři měsíce. Maximální dopravní zatížení má být až 340 osobních aut a až 165 nákladních aut denně.

„Provozní požadavky Amazonu ohledně dopravního zatížení jsou tak až o 50 procent nižší než stávající dopravní zatížení povolené dle stávající EIA," uvádí memorandum. Dokument počítá také s možnými stavebními úpravami sjezdu z rychlostní silnice R10 (D10), které mají zajistit napojení průmyslové zóny.

Amazon uvádí, že v ČR dostávají zaměstnanci nástupní plat 110 Kč na hodinu. Po dvou letech si vydělají 118 Kč na hodinu. Firma nabízí i benefity jako např. dotovaná teplá jídla, pět týdnů dovolené či dopravu do práce zdarma.

Amazon v ČR v roce 2013 otevřel v Dobrovízi centrum vráceného zboží. Od června v Praze také funguje česká kancelář firmy. V září společnost v Dobrovízi spustila provoz svého prvního českého distribučního centra. Firma původně chtěla postavit distribuční centrum v Brně, od tohoto záměru ale ustoupila.

Amazon zahájil svou činnost na internetu v červenci 1995. Nyní je největším internetovým obchodem na světě a na špici amerických prodejců vystřídal firmu Walmart. V Evropě má Amazon 28 distribučních center, celkem na světě 96.