Až tak zase v únoru ve Spojených státech dojde na lámání chleba a Kongres bude rozhodovat o zvýšení stropu pro státní dluh, mohl by například prezident Barack Obama na tiskové konferenci předvést dvě mince v hodnotě bilionu dolarů a bylo by po problému, uvedl deník The Washington Post.

Alespoň teoreticky. Prezident by nařídil, aby se mince uložily do centrální banky, která by pak částku převedla na účty ministerstva financí. Americká státní pokladna by tak měla peníze na další období, aniž by musela zvyšovat státní dluh. „Líbí se mi to. Z ekonomického hlediska na tom není nic problematického," podotkl ekonom Joseph Gagnon z Petersonova institutu pro mezinárodní ekonomiku.

The Washington Post podotkl, že v podstatě by šlo o totéž, jako když centrální banka tiskne peníze. Podle Gagnona by ale vláda peníze použila jen na to, aby udržela své výdaje na nynějších úrovních, takže by to nevytvořilo novou inflaci. A pokud by to prý potíže přece jenom přineslo, mohl by Fed omezit některé své současné programy, jejichž prostřednictvím pumpuje do americké ekonomiky peníze.

Platinové mince mají tu výhodu, že americké zákony nijak neomezují jejich množství, které může obíhat ve Spojených státech. Naopak pro papírové peníze, ale i zlaté, stříbrné či měděné mince takový limit existuje. Ke konci letošního listopadu bylo podle americké centrální banky v oběhu zhruba 1,15 bilionu dolarů.

Je přesto krajně nepravděpodobné, že by americká vláda sáhla k „platinovému" řešení, které - jak uznává sám The Washington Post - působí poněkud šíleně. Kongres by zřejmě namítl, že zákon upravující vydávání takových mincí se vztahuje na pamětní mince, a ne na vládní finanční operace. Výsledkem by tak pravděpodobně byla soudní pře a hluboká politická krize.

Uznává to i profesor z Yaleovy univerzity Jack Balkin, který s myšlenkou vydání platinových mincí původně přišel. Jednodušší variantou podle něj je případné omezení provozu americké vlády v případě, že jí dojdou peníze a Kongres jí nechce umožnit půjčit další. „Uzavření vlády je mnohem přímočařejší řešení," podotkl Balkin.

O navýšení státního dluhu se ve Spojených státech bude znovu jednat zřejmě v únoru příštího roku. Zadlužení země by v té době mělo dosáhnout současného stropu ve výši 16,4 bilionu dolarů. Když se o růstu limitu pro státní dluh jednalo naposledy v létě, vyvolalo to politickou krizi, na jejímž konci Spojené státy přišly o špičkové hodnocení schopnosti splácet úvěry udělované agenturou Standard & Poor's.