"Očekáváme, že index PX v letošním roce vzroste přibližně o osm procent (včetně dividend) do blízkosti hranice 1000 bodů," řekl ČTK analytik České spořitelny Petr Bártek. Růst by měly podporovat podle něj hlavně zlepšující se výhled inflace a dluhopisových výnosů a rostoucí produkce společnosti ČEZ po loňských dlouhých odstávkách jaderných elektráren.

Také analytik J&T Banky Milan Vaníček je pro letošní rok ve výhledu domácích akcií pozitivní. "Domnívám se, že česká ekonomika je dobře rozběhnutá a že mají tuzemské tituly co investorům nabídnout," uvedl. Velký otazník je podle něj Česká národní banka, která může výrazněji ovlivnit domácí měnu, což je nutné brát v potaz z pohledu zahraničních investorů.

Čtěte také: Degiro slibuje neuvěřitelně nízké poplatky, klidně si ale naúčtuje 10 tisíc

Naopak ředitel finančních trhů banky Creditas Roman Koděra se domnívá, že výkonnost domácího indexu zůstane podobná loňskému roku, kdy jej zakončil ztrátou. Důležité je však podle něj upozornit na to, že tato výkonnost neodráží plně vyplacené dividendy. Domácí burza je investory více vyhledávána pro svůj dividendový výnos než pro samotný růst cen akcií, dodal.

V případě udržení cen ropy nad 50 dolary za barel by se z pohledu dividendy měly podle Koděry stát favoritem akcie ČEZ. Osobně dále vnímá jako zajímavou investici akcie O2 a Moneta. První z důvodu dobré výkonnosti ekonomiky a solidním výsledkům společnosti, které s kombinací zajímavé dividendy přinášejí dlouhodobé zhodnocení vložených peněz. Ta druhá z důvodu, že mimo zajímavý dividendový výnos jde o společnost s větší tržní kapitalizací, která však aktuálně nemá majoritního akcionáře. V případě, že by se někdo pokusil o získání majority, tak předpokládá růst cen akcií.

Vaníček nejvíce věří Monetě. Je to podle něj firma, která nabízí vysokou dividendu. Navíc jde o relativně nový titul na pražské burze, což může znamenat, že jej ještě ne všichni investoři objevili. Naopak stále opatrný by byl v případě Kofoly, kde situace spojená s likviditou stále znemožňuje aktivní obchodování.

Čtěte také: Objemy obchodů s akciemi v Praze nepatrně stouply na 168 miliard korun

Nejvyšší potenciál růstu okolo 30 procent vidí Bártek u akcií Fortuny. Tato sázková kancelář je podle něj sázkou na růst regulovaného sázkového trhu na úkor nelegálního. Za stále zajímavé považuje akcie likérky Stock Spirits. Naopak čistě dividendové tituly jako Philip Morris ČR, Pegas či po nedávném nárůstu O2 CR již letos tolik nepotáhnou. U Philip Morris ČR je rizikem také nadcházející zákaz kouření v restauracích, podotkl.