Apple loni na podzim řešil stížnosti, že u tehdy představených telefonů iPhone 6 Plus existuje větší riziko ohnutí než u starších modelů. Firma sice své výrobní standardy hájila, silnější rám letošních modelů by měl ale podle analytiků tyto problémy redukovat. Nové telefony mají také dokonalejší fotoaparát s rozlišením 12 megapixelů a nahrávají video v rozlišení 4K.

Telefony iPhone jsou vlajkovým produktem Applu, který je na jejich prodeji silně závislý. V uplynulém čtvrtletí tvořily tržby z iPhonů skoro dvě třetiny celkových příjmů společnosti. Podle analytika Patricka Moorheada ze společnosti Moor Insights & Strategy si většina zákazníků kupuje nový chytrý telefon po zhruba dvou letech, takže naději na velké tržby má prý Apple stále slušnou.

Tablety

Společnost se ale potýká s klesajícím odbytem počítačových tabletů, které začala poprvé prodávat v roce 2010. Nový tablet iPad Pro, který dnes firma představila, má displej s úhlopříčkou 12,9 palce (32,8 centimetru), čtyři reproduktory a na jedno nabití údajně vydrží deset hodin. Apple tvrdí, že novinka je rychlejší než drtivá většina přenosných počítačů. K přístroji Apple nově nabízí i stylus s názvem Pencil (Tužka), který bude reagovat na tlak.

Nový přístroj si zájemci mohou koupit od listopadu. Cena přístroje s 32 gigabyty paměti bude v USA začínat na 799 USD (více než 19.000 Kč). Pro srovnání, starší iPad Air 2 začíná na 499 dolarech, základní model má ale poloviční paměť.

Firma kromě toho představila novou verzi svého set-top boxu Apple TV. Novinka má dálkové ovládaní vybavené měřidlem vibrací a gyroskopem, což má umožnit hraní interaktivních her. V USA se bude prodávat od 149 dolarů a k dispozici bude na konci října.

Podzimní prezentace novinek Applu se letos koná v sanfranciské městské hale pojmenované podle amerického pořadatele rockových koncertů Billa Grahama. Událost provází tradičně velký zájem novinářů a analytiků. Na přilehlém náměstí se před zahájením akce tvořily fronty.