Peníze z náhrad za nevydaný majetek při vyrovnání státu s církvemi katolická církev částečně ukládá do fondu a částečně investuje. Opravuje svá historická sídla často zdevastovaná dlouhými roky ve vlastnictví státu a znovu začíná podnikat v zemědělství či lesnictví. V Dolních Břežanech, které se spolu s blízkými Hodkovicemi a Vestcem stávají tuzemským vědeckým a technologickým klastrem, se pouští, byť pouze poskytnutím prostor, i na pole vědy.

Ilustrační foto
Restituce podle biskupské konference pomáhají obcím v rozvoji

Menší administrativní budova pro japonskou firmu vyrůstá v Břežanech mezi Olivovým pivovarem a centrem HiLase. Cílem centra HiLase je vyvinout laserové technologie s průlomovými technickými parametry. Je zaměřen na rozvoj laserů s vysokou opakovací frekvencí a na laserové systémy, které budou moci být v budoucnu použity v průmyslu. Hodkovické inovační centrum InnoCrystal a vestecký Biocev se věnují biotechnologickému výzkumu. V Dolních Břežanech je ještě pracoviště ELI s největším laserem světa.

Poblíž břežanského pivovaru a budované stavby stojí zámek, který také patří pražskému arcibiskupství a který se od loňska rekonstruuje na hotel. Otevřen by měl být také v příštím roce. Arcibiskupství do rekonstrukce budovy a obnovy části přilehlého parku investuje 170 milionů korun. Čtyřhvězdičkový hotel by měl mít asi 40 převážně dvoulůžkových pokojů. Plánuje se, že zámecký park bude zpřístupněn veřejnosti.

Arcibiskupský zámek v Kroměříži. Ilustrační foto
Budoucnost zámku v Kroměříži? Církev ho převezme už začátkem roku

Majitel zámku uvažuje o tom, že klientelu hotelu by mohli tvořit i hosté přijíždějící do vědeckých center ELI a HiLase. Pražské arcibiskupství je majitelem památkově chráněného zámku opět od roku 1989. Je i největším vlastníkem pozemků a nemovitostí v obci.

Zámek má podobu z přelomu 19. a 20. století. Archivy dokládají u zámku bohaté hospodářské zázemí, skleníky, vodní nádrž, zahrady, pivovar či altány. Zámek počátkem 18. století koupil pražský arcibiskup Ferdinand hrabě Khünburg. Od té doby sloužil objekt jako ekonomicko-správní centrum dolnobřežanského panství, které bylo téměř 300 let ve vlastnictví arcibiskupství pražského. Fungovalo jako hospodářské a finanční zázemí pražské arcidiecéze. V roce 1945 byly pozemky se všemi budovami fakticky, nikoli však právně, zabrány státem, uvádí arcibiskupství. V rámci restitucí mnohé pozemky a stavby včetně zámku získala církev zpět.

Marian Jurečka
Jurečka: Úředníci odcházejí z SPÚ, církevní restituce se blíží ke konci