Představitelé Evropské unie, Mezinárodního měnového fondu (MMF), Evropské centrální banky (ECB) a záchranného fondu eurozóny vyhodnocují pokrok Řecka v plnění podmínek záchranného programu. Příznivé hodnocení je předpokladem k tomu, aby silně zadlužené Řecko mohlo dál čerpat peníze z programu. Po čtyřech dnech jednání si ale představitelé zúčastněných stran v pátek udělali přestávku.

Řecké akciové trhy se v pondělí propadly o osm procent kvůli obavám, že se revize zadrhla.

"Postoj Řecka je takový, že celá procedura musí být dokončena co nejdříve, protože Řecko ani Evropa nemohou ztrácet čas," řekla podle agentury Reuters mluvčí vlády. Na řadě jsou podle ní teď věřitelé, kteří by měli mít "konstruktivní postoj".

Řekové očekávají, že revize bude pokračovat příští týden a dokončena bude do konce měsíce. Panují ale obavy, že by se jednání mohla zadrhnout, neboť Tsipras naráží na tvrdý odpor některých profesních skupin, včetně už zmíněných zemědělců. Ti již čtvrtým týdnem blokují některé důležité silniční tahy v zemi a několik přechodů na hranici s Bulharskem a Tureckem. Organizátoři dnes podle agentury AP uvedli, že na dálnici mezi Aténami a druhým největším řeckým městem Soluní zůstanou tak dlouho, dokud vláda návrhy na zvýšení daní a reformu důchodového systému nestáhne. Tento pátek se zemědělci z celého Řecka hodlají sjet do Atén, aby tam tři dny demonstrovali před parlamentem.

Třetí záchranný program

Řecko se loni v létě dohodlo s eurozónou na třetím záchranném programu, v jehož rámci by mělo během tří let obdržet až 86 miliard eur (2,3 bilionu Kč). Jednou z podmínek finanční pomoci je i přijetí důchodové reformy, která počítá s dalším snižováním důchodů a zvyšováním příspěvků zaměstnanců i zaměstnavatelů na sociální zabezpečení.

Podle odhadů panhelénského sdružení vývozců (PSE), které dnes citoval server listu Kathimerini, může stát pokračující blokáda silničních tahů a některých přechodů řecké vývozce více než 30 milionů eur denně. Pokud demonstrující rozšíří protesty na přístavy a železnici, mohly by náklady vystoupit až na 65 milionů eur denně.