AB InBev se dohodl v polovině října s konkurenčním pivovarem SABMiller na vytvoření kolosu, který bude vařit téměř třetinu světové produkce piva. Akvizici za více než 100 miliard dolarů musí ještě schválit regulátoři a AB InBev doufá, že jí podaří dokončit v druhé polovině letošního roku. Kvůli udělení jejich souhlasu se pivovar rozhodl prodat značky pivovaru SABMiller ve střední a východní Evropě, mezi které patří i Plzeňský Prazdroj. Stejný osud čeká již značky piv Grolsch a Peroni, které koupí japonská skupina Asahi Group Holding.

Australský výbor pro ochranu hospodářské soutěže a spotřebitele (ACCC) "se domnívá, že navrhovaná akvizice pravděpodobně nebude mít za výsledek vyšší ceny piva pro spotřebitele", uvedl podle agentury Reuters šéf ACCC Rod Sims v prohlášení.

Připravovaná transakce hospodářskou soutěž v Austrálii nenaruší, protože AB Inbev zde žádné pivo nevaří a prodává je pouze prostřednictvím distributorů, uvedl také výbor.

AB Inbev je druhým největším dodavatelem piva v Austrálii. Jedničkou je společnost Lion Nathan, kterou vlastní japonská firma Kirin Holdings. Evropská komise svoje stanovisko k transakci vyjádří 24. května.