Nejen práce z pátku na sobotu, kterou rozjela Škoda Auto v první polovině roku, ale na podzim i práce v sobotu dopoledne čeká na tisíce zaměstnanců Škody Auto v Mladé Boleslavi, Kvasinách a Vrchlabí. Automobilka totiž nestíhá výrobu oproti silné poptávce a využije tedy i kapacitu dvou volných dnů mezi vánočními svátky v prosinci. Pracovní dobu ze dnů 27. a 28. prosince přesune na podzimní sobotní dopoledne. Zaměstnanci si tak v zimě užijí celotýdenní sváteční volno, ale za to musejí do práce i v sobotu. Informoval o tom týdeník Škodovácký odborář ve svém aktuálním vydání.

Pracovní doba ze dvou zmíněných prosincových dnů se přesune do sobotních směn v dohodnutých termínech v měsících říjen, listopad a začátek prosince. Pracovní doba se ve většině případů přesune na směny od 6.00 do 14.00 hodin. A to z důvodu, že v noci z pátku na sobotu se mohou konat ještě mimořádné dobrovolné přesčasové směny. Pouze ve Vrchlabí (na montáži Octavie Tour) se nebudou konat ranní, ale noční směny z pátku na sobotu od 22.00 do 6.00 hodin.

Přesun pracovní doby se vždy týká vymezených pracovišť útvaru výroby a navazujících obslužných pracovišť. Tyto sobotní směny jsou povinné, narozdíl od nočních dobrovolných směn.

Zaměstnance však čeká za tuto práci odměna. „Kromě běžné mzdy, která se zvýšila po letošním kolektivním vyjednávání, se odborům KOVO podařilo dohodnout pro zaměstnance, kteří budou na těchto přesunutých směnách pracovat, motivační prémii 400 korun a kompenzaci na průměrnou úroveň výdělku za dobrovolné přesčasové noční směny z pátku na sobotu. Tato tzv. kompenzační prémie činí 250 korun v noční směně (montáž Octavia Tour) a 400 korun v ranní směně (ostatní), napsal týdeník Škodovácký odborář. V obou případech bude vyplácen i příplatek za práci v sobotu.

Škoda nestíhá vyrábět, protože se jí mimořádně daří. „V prvním pololetí tohoto roku dosáhla firma čistého zisku 7,9 miliard korun, což představuje meziroční nárůst o 23,2 procenta proti loňskému roku, kdy byl její zisk 6,4 miliardy korun,“ uvedl mluvčí firmy Jaroslav Černý.

Vyrobila také přes 318 tisíc vozů, což je nárůst o více než devět procent.