„Ke čtyřem krajům, které již pomoc čerpají, se od září připojí další čtyři. Nemusí jít přitom o konečné číslo, protože výzva je stále otevřená," uvedla ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová.

Bezplatné stravování ve školních jídelnách a mateřských školách je určeno pro děti ve věku 3 až 15 let, jejichž zákonní zástupci pobírají alespoň tři měsíce dávky v hmotné nouzi. Ředitelé zapojených škol odhadli počet potřebných dětí na deset tisíc, přičemž nejvíce jich je opět v Moravskoslezském kraji, kde se jedná o 3 011 dětí a v Jihomoravském kraji o 1 945 dětí. Rodiče, kteří o pomoc projeví zájem, musí během června a července prostřednictvím Úřadu práce vyplnit potvrzení, že dávky v hmotné nouzi pobírají a souhlasí se zapojením dítěte do projektu.

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová a premiér Bohuslav Sobotka.
Česku chybí zákon o sociálním bydlení, i když byl prioritou vlády

Nově se do projektu zapojí také Královéhradecký, Moravskoslezský, Karlovarský a Plzeňský kraj. Ty uzavřely smlouvy o spolupráci s celkem 458 školami a mateřskými školkami. Nejvíce zapojených školských zařízení - 101 se nachází v Moravskoslezském kraji, následuje Praha s počtem 79 a Jihomoravský kraj, který čítá 71 zařízení.

Ilustrační foto.
Maminky na brigádě? Dál hrozí, že přijdou o „rodičák"

S placením školních obědů pomáhá rodičům v nouzi také organizace Women for Women v rámci svého projektu „Obědy pro děti", s níž letos ministerstvo uzavřelo memorandum o spolupráci kvůli rozšíření pomoci i na ohrožené děti, které nespadají do cílové skupiny Operačního programu. Jedná se například o matky samoživitelky a osoby, kterým nebyla zpracována dávka v hmotné nouzi.

PREZIDENT KLADENSKÉ TOVÁRNY CARSTE RASMUSSEN (v oranžové vestě), středočeský hejtman Josef Řihák (v bílé košili), primátor Kladna Dan Jiránek (třetí zleva) a další poklepali na základní kostičku nových hal společnosti Lego v Kladně.
Stát uzavřel dohodu s výrobcem hraček. Lego vytvoří u Kladna 500 nových míst

Náklady ve výši téměř 56 milionů korun jsou financovány z Fondu evropské pomoci nejchudším osobám prostřednictvím Operačního programu potravinové a materiální pomoci. Kraje, které se dosud do výzvy nepřihlásily, mají čas do konce října. Podpora jim může být přiznána ale už jen na 2. pololetí školního roku 2017/2018.