Zákazníky e-shopů míní nalákat na svou novou službu. Na některých pobočkách zřídí tzv. balíkovny. Půjde o speciální výdejní místa na 120 místech, kde budou lidé odbaveni zrychleně a budou zde moci platit kartou. „Obslouženi budou rychle – bez občanky, na základě kódů a čísla zásilky," řekl generální ředitel České pošty Martin Elkán.

Ilustrační foto.
Na poštách zbude jen Poštovní spořitelna, ostatní finanční produkty zmizí

Lidé si však pro balíky nebudou muset nikam chodit – od července si budou sami moci určit, kam a kdy jim mají pošťáci zásilku přivézt. Komunikovat s poštou půjde elektronicky, modernizovat se bude také způsob placení. Balíky jim na požadované místo přivezou doručovatelé vybavení terminály, na nichž půjde platit kartou.

„Budeme to zkoušet v době dovolených. Když klienti nebudou doma, budou si moct zásilku přesměrovat tam, kde si ji budou chtít vyzvednout," konstatoval Elkán. „Chceme, aby to bylo komfortní a aby s tím lidé měli co nejméně práce," prohlásil. Česká pošta si od tohoto rozšíření balíkových služeb slibuje zvýšení svého podílu z nynějších 40 procent na plnou polovinu.

Vizualizace připravované lázeňské zóny v Pasohlávkách na Brněnsku.
Lázně u Pasohlávek? Hrozí úplný krach projektu

Pošta také garantuje, že nadále zachová síť 3200 poboček. Na sedmi stovkách z nich budou lidé moci platit kartou. Pošt Partner, v nichž společnost využívá služeb jiného provozovatele, je nyní 345. Přes polovinu z nich provozují právě obce. Znamená to pro ně finanční zátěž. „Neděláme to kvůli profitu, ale proto, aby to lidé k této službě neměli daleko. Na úřadě si zařídí i jiné věci," řekl Deníku výkonný ředitel Svazu měst a obcí a starosta obce Velký Osek Pavel Drahovzal.

Pro větší grafiku klikněte ZDE

Kdo nám doručuje balíky?Zdroj: Deník

Spolupráce se státem přitom v některých ohledech stále vázne, například co se otvíracích hodin týče. Zájem obcí vyjít lidem vstříc a otevřít pošty místo v tradiční otvírací době ve všední dny až navečer nebo dokonce o víkendech podle Drahovzala brzdí Český telekomunikační úřad (ČTÚ).

Jeho mluvčí Martin Drtina ovšem namítá, že pravidla určuje nařízení Evropské komise. „Pokud nejsou schopni zajistit podmínky držitele poštovní licence, tak je nelogické, že kývali na to, aby byli poště partnerem," prohlásil Drtina na adresu obcí.

Zdroj: Youtube

Další směr, jímž se bude pošta ubírat, je rozšíření datových služeb, provozovat je bude i v příštích letech. Podle Elkána díky tendru na jejich provozování ušetří státu na datových schránkách 200 milionů korun. „Chceme rozšiřovat služby mobilní verze datových schránek, do nichž se půjde přihlašovat prostřednictvím občanek," uvedl Elkán. Důraz klade na bezpečnost dat, která bude vyhovovat chystanému nařízení o ochraně údajů.

Od července pošta vyjde vstříc také obcím, které volaly po bezpečném sdíleném úložišti dat. „Mohou si zde dokumenty archivovat, případně říci, s kým si je chtějí nasdílet," řekl Elkán. Svaz měst a obcí rozšíření služeb vítá. „Zatím měly obce úložiště u komerčních subjektů, musely si je draze nasmlouvat," dodal Drahovzal.