Tisíce českých klientů zkrachovalé letecké společnosti SkyEurope nemají žádný zákonný nárok na vrácení zaplacených peněz za letenky. O této nepříznivé zprávě informoval Tomio Okamura, viceprezident a mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur.

Krachem aerolinky je zasaženo deset tisíc Čechů. Klienti, kteří se chystali někam odletět v budoucnu, nepoletí nikam. Ještě horší je ale situace pro ty, kteří jsou nyní v cizině a domů měli zaplacenou letenku u SkyEurope.

„Těm tak nezbývá nic jiného, než si za vlastní peníze koupit letenku zpět u jiné letecké společnosti,“ uvedl Tomio Okamura.

Teoretická naděje, že by mohli zákazníci aerolinky získat peníze zpět, tu sice je, ale je velmi mizivá.

„Postižení cestující mohou svoji pohledávku přihlásit v rámci konkurzního řízení. Jelikož však letecká společnost SkyEurope nemá prakticky žádný majetek a nevlastní ani letadla, tak je naděje na získání peněz zpět velmi malá,“ vysvětlil Tomio Okamura.

Narozdíl od cestovních kanceláří nejsou letecké společnosti pojištěny proti úpadku, na to nyní doplatí desítky tisíc lidí po celé Evropě, Česko nevyjímaje.

Prohlášení společnosti SkyEurope

Vážení cestující,
Dovolujeme si Vám oznámit, že SkyEurope pozastavilo prodeje letenek a náš provoz.
Ti z vás, kteří si zakoupili lety s kreditní kartou, prosíme Vás, aby jste se obrátili na vaši kreditní vydavatelskou banku a tak požadovat náhrady za nevyužité části letu se SkyEurope.

V případě, že jste zaplatili přímo společnosti SkyEurope jinými prostředky než kreditní kartou (např. bankovní převod, hotovost), vezměte na vědomí, že náhrada nemusí být možná.

Pokud jste si objednali letenky přes cestovní kancelář nebo organizátora, měli byste je kontaktovat je jako první.
Pokud jste si již na místo určení pronajali auto nebo hotel prostřednictvím obchodního partnera SkyEurope, můžete zůstat v hotelu nebo používat vozidlo v období původně dohodnuté. Berte však na vědomí, že si musíte hradit svuj zpáteční let s některou jinou leteckou společností na vlastní náklady.

Můžete také kontaktovat svého poskytovatele pojistných událostí o další poradenství a podporu.
Litujeme za nepříjemnosti, které Vám byly způsobeny.

ZDROJ: www.skyeurope.com

ČSA: Na kontaktní centrum Českých aerolinií volají tisíce cestujících SkyEurope

Praha - Kontaktní centrum Českých aerolinií zažívá v současnosti nápor cestujících SkyEurope. Od zveřejnění nabídky řešení Českých aerolinií pro zákazníky SkyEurope včera ve večerních hodinách se do dnešní jedenácté hodiny obrátilo na Kontaktní centrum Českých aeroliniích několik tisíc cestujících se žádostí o podrobnější informace. Možnosti letět s Českými aeroliniemi pak v průběhu dnešního rána a dopoledne využilo již přes 200 klientů, jež měli zakoupenou letenku se SkyEurope.

České aerolinie již ve včerejších večerních hodinách posílily personální kapacitu Kontaktního centra a povolaly záložní pracovníky. Totéž platí pro dnešní a následující dny. „Kontaktní centrum se snaží vyřešit všechny dotazy volajících maximálně pružně. Přibližně 90 % všech dotazů, které v těchto hodinách Kontaktní centrum Českých aerolinií řeší, se týká právě bývalých klientů SkyEurope a možnosti letět s Českými aeroliniemi,“ vysvětluje Pavel Mareš, ředitel Kontaktního centra Českých aerolinií.

Nabídka Českých aerolinií cestujícím, kteří si koupili letenku u některého z vybraných dopravců, a dostali se do přepravních problémů stále platí. Po předložení původní letenky a zaplacení 50 eur mohou využít nejbližšího spoje Českých aerolinií do příslušné destinace. Stejná možnost platí i pro cestu zpět. Tato speciální nabídka se vztahuje na letenky zakoupené až do 31. srpna 2009.

Využít nabídky Českých aerolinií je snadné. Postačí, aby se cestující s platnou letenkou svého původního přepravce spojil s Kontaktním centrem +420 239 007 007 Českých aerolinií, nebo navštívil pokladny společnosti České aerolinie v Terminálu 1 a 2 na Letišti Praha, a zarezervoval si nejbližší možný let s ČSA. Zákazník uhradí cenu 50 eur za jeden směr, a pokud je na dané lince Českých aerolinií volno, odletí do své destinace.

Cestující mohou využít linky Českých aerolinií do následujících destinací: Amsterdam, Atény, Barcelona, Benátky, Brusel, Budapešť, Frankfurt nad Mohanem, Heraklion (Kréta), Kodaň, Kolín nad Rýnem/Bonn, Larnaka, London-Heathrow, Manchester, Miláno, Oslo, Paris-Charles de Gaulle, Řím, Soluň, Split nebo Stockholm.

Zdroj: Tisková zpráva ČSA