Zdražení je odvislé o doby fixace – tedy období, na které má klient smluvený neměnný úrok. V případě ČS podražila hypotéka s kratší fixací zhruba o 0,3 procenta, u delší fixace je to zhruba o 0,1 procenta.
„Důvodem zvyšování úroků je například zvyšování úrokových sazeb centrální bankou a tím pádem i zdražení peněz, ze kterých banky hypotéky financují. Vliv má i zrušení daňového zvýhodnění výnosů z hypotečních zástavních listů,“ informovala Deník mluvčí ČS Kristýna Havligerová.
Ke zdražení hypoték už na konci roku přistoupily i ostatní banky: ČSOB, BAWAG, UniCredit či Hypoteční banka.
„My jsme navyšovali sazby u hypotečních úvěrů na přelomu roku. Záleží na dalších krocích centrální banky, v tuto chvíli ale nic nechystáme,“ potvrdil mluvčí Raiffeisenbank a eBanky Tomáš Kofroň. V nejbližších dnech se navíc ke zdražení chystá i Komerční banka, poslední důležitý hráč na trhu.

Opatrnické banky


Podle ekonomů je vlna zdražování hypoték dána nejen zvýšením sazeb centrální banky, ale i „opatrnickým“ přístupem peněžních ústavů. „Finanční trh předpokládá, že centrální banka zvedne sazby v tomto roce minimálně jednou. Osobně bych řekla, že to bude maximálně jednou,“ řekla Deníku ekonomka Markéta Šichtářová ze společnosti Next Finance.
„Dá se také předpokládat, že banky svoje výhledy na očekávané zvyšování sazeb přeženou a ještě jednou na jaře dojde k dalšímu mírnému zdražení hypoték, aby pak následně banky vrátily původní výši úroků na úroveň na začátku roku,“ odhaduje Šichtářová.
Hypoteční úvěry jsou v nabídce bank stále oblíbenější službou. Jen za loňský rok peněžní ústavy půjčily lidem na hypotékách celkem 150 miliard korun, což je více než dvojnásobný nárůst oproti roku 2006.