Nemáte učňák a praxi? Problém!

„Zájem je spíše o řemeslné pozice. Ve stavebnictví se hledají truhláři, tesaři a pokrývači. Větší nabídka pracovních pozic je také v oboru strojírenství, o nějž mladí nejeví zájem, ale i taková práce je potřeba," jmenuje Jaroslav Minařík z úřadu práce odvětví, v nichž je snadnější uplatnění. Zároveň připomíná, že zaměstnání v administrativě patří k nejvyhledávanějším a nejhůře dostupným.

Jeho informace potvrzuje i čerstvá absolventka gymnázia Dagmar Korbelová. Po maturitě pracovala rok na živnostenský list ve zprostředkovatelských službách, hovoří plynule rusky a anglicky, přesto se jí práci najít nedaří. „Všude chtějí rok nebo dva praxe. Jak ji mám ale získat, mi už nikdo neřekne. Mnohdy se navíc v inzerátech objevují nepravdivé informace a na pohovoru vám pak představí úplně jinou nabídku práce. Je to depresivní," říká dvaadvacetiletá žena, plná vitality a chutě pracovat.

Také ona slevila ze svých původních představ. Důvodem je hlavně finanční tíseň. Zatímco paní Tvrdá potřebuje uživit dva syny a vracet půjčky, slečna Dagmar žije z úspor, které ji dlouho nevydrží, nad běžné výdaje navíc splácí byt.

Na jedno místo dvanáct uchazečů

Míra nezaměstnanosti ve středních Čechách dosáhla letos v září sedmi procent. Úřady evidovaly 49 346 lidí schopných okamžitě nastoupit do zaměstnání. Ve stejné době bylo ve Středočeském kraji v nabídce celkem 4314 volných míst.

„Nejvyšší míra registrované nezaměstnanosti byla evidována v okresech Kutná Hora, kde dosáhla 9,6 procenta, špatně je na tom také Kolín, kde dosáhla nezaměstnanost 9,3 procenta. Tradičně příznivější situace je na Praze východ, kde je hodnota nezaměstnanosti na úrovni 3,5 procenta, a Praze západ s 4,4 procenty nezaměstnaných," uvedl Minařík.

Středočeši si přitom vedou v porovnání s ostatními kraji velmi dobře. Středočeský kraj vykazuje třetí nejnižší nezaměstnanost po Praze a Plzeňském kraji.

Statistiku nezaměstnanosti v kraji vylepšuje především automobilka Škoda Auto, která po těžkých měsících na přelomu roku a několika odstávkách vyrábí již několik měsíců na plnou kapacitu, za což vděčí šrotovacím prémiím v některých evropských zemích. Krize naopak poznamenala sklárny Bohemia v Poděbradech ze zkrachovalé skupiny Bohemia Crystalex Trading.

580 lidí přijde u sousedů o práci

Nepříznivá situace pravděpodobně čeká též obyvatele Rakovnicka. Jen dvacet kilometrů za hranicí kraje se bude masivně propouštět. Zpráva minulý čtvrtek zasáhla zaměstnance společnosti Panasonic, která ve Staňkovicích poblíž Žatce končí po pěti letech výrobu.

„Vlastník společnosti Panasonic Liquid Crystal se ze strategických důvodů rozhodl nepokračovat ve výrobě LCD panelů pro televizory a zaměřit svou výrobu na maloformátové LCD panely. V důsledku tohoto rozhodnutí budou pobočky v České republice a v Malajsii uzavřeny," říká tisková mluvčí společnosti Panasonic Helena Suková.

Podle firemního plánu má odejít 580 lidí, úřad práce ale předpokládá, že se propouštění může dotknout 615 fyzických osob.

Podle plánu bude mít hlavní propouštění několik vln ke konci listopadu odchází 131 lidí, z toho 108 nejméně specializovaných operátorů výroby. Při ukončení výroby na konci prosince potom odejde 399 zaměstnanců. Zbylých 42 specialistů a administrativních pracovníků odejde až příští rok.