Podle průzkumu jsou starší lidé obezřetnější i v jiných směrech. Poplatek za poskytnutí půjčky by bylo ochotno zaplatit dopředu jen 7,5 procenta z nich. Osmdesát procent starších 70 let se zajímá o sankce za předčasné splacení úvěru a u lidí o generaci mladších, nad 50 let, je to 87 procent. Čtyřiadevadesát procent respondentů z této věkové skupiny se zajímá i o sankce v případě, že by se dostali do problémů se splácením, a stejný počet rovněž uvedl, že si smlouvu před podpisem nejdříve pořádně přečtou.

Na prostudování smluvních podmínek před podpisem trvá i 87 procent mladých do 25 let, 70 procent by nepodepsalo ani bianco směnku a 68 procent se zajímá o sankce za předčasné splacení úvěru.

Téměř 48 procent mladých do 25 let by smlouvu konzultovalo s právníkem, naopak mezi dotázanými ve věku 50 až 69 let by totéž udělalo jen 26 procent lidí.

Z hlediska pohlaví dotázaných dokáže bezpečnou a důvěryhodnou úvěrovou společnost jasně rozlišit 58 procent mužů a 42 procent žen. Pětačtyřicet procent mužů by případnou smlouvu nekonzultovalo s právníkem, stejně by jednalo i 35 procent žen. Shodných 90 procent žen i mužů by ale podepsalo úvěrovou smlouvu až po pročtení a téměř 82 procent žen i mužů by si nechalo vypracovat více nabídek, než by se rozhodli, od koho si půjčí.

„To je základní stupeň bezpečného úvěrování – zajímat se, jaké mi kde dají podmínky a od koho si to vlastně chci půjčit," uvedl k tomu spoluautor projektu a člen NERV Michal Mejstřík.

Čtěte také:
Spotřebitelský úvěr. Dobrý sluha, zlý pán
Dejte si pozor na snadné půjčky