Novela zákona o silničním provozu má šanci projít, s nápadem souhlasí i opozice, píšou dnešní Hospodářské noviny.

„Na jednáních, kde byli přítomni zástupci ministerstev pro místní rozvoj, průmyslu a obchodu a vnitra, dále policie, Ředitelství silnic a dálnic a akademické sféry, došla pracovní skupina k dohodě, aby vyjádření ministerstva vnitra a příslušných orgánů policie bylo závazné při povolování a umisťování reklamních zařízení," řekl listu mluvčí ministerstva dopravy Martin Novák. Úprava by měla být navržena v září v novele zákona o silničním provozu, dodal.

Chystané opatření se bude týkat všech typů poutačů, tedy i takzvaných LED billboardů. Právě obří televizní obrazovky, na nichž se střídají světelné reklamy, jsou považovány za obzvlášť nebezpečné. Protože se mění a tím poutají pozornost řidiče ještě více než běžné „plakátové" billboardy.

Podle stávajícího zákona se policie k výstavbě nových billboardů může vyjádřit, ale její stanovisko není nijak závazné. Ve skutečnosti o billboardech rozhodují obce, ve větších městech pak městské části, které mají z pronájmu pozemků pro poutače peníze. Při povolování proto bývají hodně benevolentní.