VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Bio slivovice? Bude, říká ekofarmář

Kunovice – Biozemědělci v regionu obhospodařují bezmála jedenáct a půl tisíce hektarů půdy. V naprosté většině jde o louky a pastviny.

7.9.2011 1
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/archiv

Když se Jan Ksiazkiewicz prochází rodinným ovocným sadem na okraji Kunovic a utrhne si červený plod z jedné ze sedmi stovek jabloní, může se do něj zakousnout opravdu s chutí. Je totiž ekozemědělcem.

Na pěti hektarech mu už dvanáctým rokem rostou jabloně, letos by měla přijít také první úroda švestek. Poznáte ale vůbec rozdíl mezi jablkem od Ksiazkiewicze a „nebio“ farmářem? „Bio ovoce je určitě chutnější. Není totiž ošetřeno osmi až deseti chemickými postřiky, jako to klasické ze supermarketu,“ vysvětluje podnikatel z Kunovic.

Žádná chemie

Při bio hospodaření totiž nemůže užívat žádné chemické prostředky, umělá hnojiva a další necertifikované přípravky. A to si vybírá svou daň při sklizni. „Rozhodně nedosahujeme tak vysoké produkce, jako kdybychom stromy chemicky ošetřovali. Jsou více napadeny škůdci a chorobami, jež poškozují plody. Někdy nemusí být z úrody vůbec nic. Proto bývají biovýrobky o něco dražší, než ty klasické. Ale ne závratně. Asi o deset až dvacet procent. To nejvýraznější zdražení se navíc děje až v obchodě,“ tvrdí Ksiazkiewicz.

Přísné kontroly

Kontroly jsou přísné a jakékoliv porušení by znamenalo ztrátu licence. Dokonce i samotné stromy jsou speciálního původu. „Pokud chceme v našem sadu vysadit nový strom, nemůžeme ho koupit v normálním obchodě, ale pouze u bio pěstitele,“ dodává Ksiazkiewicz. Se škůdci pak bojuje chovem jejich přirozených predátorů. Existují i přípravky na bázi rostlinných výluhů, které nezvané hosty ze stromořadí vypudí.

Právě v těchto dnech se na trávě pod stromy začínají kupit zelené bedny s dozrálými jablky. Úroda, jejíž velká část poputuje do hostětínské moštárny. Tam z ní vyrobí bio šťávu. „Švestky letos ještě moc nezarodily, do příštích let ale plánujeme výrobu vlastní bio slivovice. Nevím totiž v širokém okolí o nikom, kdo by bio likéry nabízel. Jednalo by se ale spíše o nabídku pro hosty našeho agropenzionu,“ říká jeden z šestaosmdesáti rolníků, kteří na území uherskohradišťského okresu provozují ekologické zemědělství.

Biozemědělci v regionu obhospodařují bezmála jedenáct a půl tisíce hektarů půdy. V naprosté většině jde o louky a pastviny. „V systému ekologického hospodaření dále na území okresu evidujeme 1600 hektarů orné půdy, 225 hektarů sadů a 3 hektary zeleniny. Osobně jsem vděčný za každý hektar, který není stříkaný a trávený,“ uvádí ředitel bělokarpatského regionálního centra celorepublikového Svazu ekologických zemědělců Milan Drgáč.

První biohospodář na Uherskohradišťsku

Právě ten byl pravděpodobně prvním biohospodářem na Uherskohradišťsku. S ekologickými aktivitami začínal na pastvinách kolem Starého Hrozenkova už v roce 1989. „Rozmach bio produkce u nás nastal v polovině devadesátých let, ale spotřebitelský boom přišel až v posledních čtyř, pěti letech,“ informuje Drgáč.

Podle něj je ale Česká republika, co se bio gramotnosti týče, stále pozadu za vyspělým západem. „Ve Švýcarsku nebo Dánsku lidé úplně jinak hledí na své zdraví. Tam bio výrobky doslova vyžadují. To my si raději koupíme plazmovou televizi nebo CD přehrávač místo kvalitního chleba. Jde o to nacpat si žaludek za co nejméně peněz,“ podotýká ředitel Drgáč s tím, že množství bioprodukce u nás přece jen každoročně mírně stoupá.

Jablečná slavnost letos podesáté

Doslova tradicí se v Hostětíně stalo pořádání jablečné slavnosti. Její jubilejní desátý ročník letos připadá na neděli 25. září. Tisíce lidí si tak připomenou začátek zpracovatelské sezóny v tamní moštárně, která většinou trvá až do prvního sněhu. Ten totiž sběr jablek znemožňuje. „Na slavnosti vystoupí například známý muzikant Tomáš Kočko s orchestrem nebo skupina Žamboši, uslyšíte i cimbálovku. Děti pobaví divadelní hra nebo lisování čerstvé jablečné šťávy. Samozřejmostí jsou ochutnávky jablek a moštů,“ pozvala do Hostětína poradkyně tamního ekologického institutu Veronica Kateřina Fojtů.

Autor: Michael Lapčík

7.9.2011 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Zaměstnanci slovenského Volkswagenu stávkují za vyšší mzdy.
5

Stávka v bratislavském VW končí, zaměstnanci se dočkají vyšších mezd

Mumie.
14

Nová fakta o buchlovské mumii. Nejde o tělo muže

Maketa Německého domu v Brně stojí načerno. Nemá stavební povolení

Brno porušuje skrz své turistické centrum zákon, obvinil šéf brněnských občanských demokratů Robert Kerndl současné vedení magistrátu. Problém vidí v maketě Německého domu na Moravském náměstí. „Musí mít stavební povolení a územní rozhodnutí, které nemá. Jde o černou stavbu," uvedl Kerndl.

Další mezinárodní úspěch. Vína z Česka bodovala mezi elitou

Tuzemští vinaři si z letošního ročníku soutěže vín Oenoforum odvážejí hned několik ocenění. Cenu za nejlepší kolekci získalo vinařství Mikrosvín Mikulov.

AKTUALIZUJEME

V Kolumbii se potopila loď se 150 turisty na palubě

/VIDEO/ Ve vodní nádrži Guatapé na severovýchodě Kolumbie se potopila třípatrová turistická loď s přibližně 150 pasažéry.

Hurá do plavek! Ale do jakých? Hitem jsou jednodílné, radí ostravský stylista

Léto. Rtuť teploměru šplhá výš a výš. Oblékáme se do koupacího oděvu, jehož historie sahá až do antického Řecka. Po jakém typu plavek ale letos mají ženy sáhnout? Co zrovna letí?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies